I går kväll satt Hans Unander i Lena Olssons kök och drack kaffe. De båda vännerna, arbetskamraterna och politiska kollegorna var chockade av att nu ställas emot varandra i en rösträkning som kan hjälpa Alliansen att få egen majoritet i riksdagen.
– Det sista jag vill är att hjälpa en regering som jag och Hans tillsammans har gjort allt för att få bort från makten, säger Lena Olsson förtvivlat.
Hon beklagar särskilt att hon nu ställs emot just honom.
– Det är så osannolikt. Vi har haft två riksdagsledamöter från lilla Malungs kommun. Bara det är otroligt. Och nu ställs Malungsplatserna emot varandra i makten om riksdagen, fortsätter Lena Olsson.

Just nu pågår räkningen av utlandsröster och sena förtidsröster i valet. 298 röster i tre valkretsar kan ändra mandatfördelningen och ge Alliansen egen majoritet. Varken Sverigedemokraterna eller de Rödgröna kan då påverka politiken under de kommande fyra åren.
Den valkrets där striden om mandaten är tätast är Dalarna. Där har Hans Unander i detta läge ett fast mandat och Lena Olsson ett utjämningsmandat.

Men om Lena Olsson nu får 42 röster mer än Hans Unander så tar hon det fasta mandatet från Hans Unander och utjämningsmandatet i länet går till Centern.
Lena Olsson, som hur det än går är garanterad en riksdagsplats, hoppas att hon och Vänsterpartiet inte ska få för många röster från Dalarna. Hon är så nervös att hon inte vågar följa rösträkningen.
– Jag hoppas att Hans får behålla sitt fasta mandat och jag utjämningsmandatet. I nästa val ska vi se till att vi båda får ett fast mandat, säger hon.

Hans Unander har god koll på vad som händer i rösträkningen.
– De har ännu inte börjat räkna riksdagsrösterna i vårt län, säger han framför sin dator där han följer den senaste utvecklingen.
Hans Unander hoppas att han behåller sitt försprång mot Lena Olsson.
– Det vore tråkigt om jag inte fick fortsätta i riksdagen och där föra kommunalarnas talan. Blir det inte så är det absolut inte Lenas fel, vi har gjort en bra valrörelse tillsammans. De Rödgröna har gjort ett bättre resultat än i andra delar av landet, säger han.
Hans Unander är inte lika nervös om utgången som Lena Olsson.
– Jag är van vid att åka in och ut ur riksdagen. Om det inte går vägen denna gång så går jag tillbaka till mitt jobb i kommunen, säger han.

Fotnot: Riksdagen har 349 mandat, riksdagsplatser. Av dessa är 310 fasta mandat fördelade på riksdagsvalkretsarna beroende på hur många väljare de har. Fördelningen i respektive valkrets görs utifrån hur många röster partierna där får.
Utjämningsmandaten, totalt 39 stycken, fördelas mellan partierna utifrån hur många röster de får i hela landet.

Kommunalarna i Dalarna

Lena Olsson, 52, har arbetat som vårdbiträde och har fram till årets val varit kommunalpolitiskt aktiv. Hon har varit kommunalråd i Malung och har suttit i riksdagen 1998-2002 och under den gångna  mandatperioden 2006-2010.

Hans Unander, 40, målare i Malungs kommun, ordförande i Kommunal Dalarna och har suttit i Kommunals förbundsstyrelse. Är kommunalpolitiskt aktiv.
Han var ersättare för Marita Ulvskog i riksdagen när hon blev kulturminister men fick lämna uppdraget då hon blev partisekreterare och återtog sin riksdagsplats.
Hans Unander fick senare hoppa in som sjukvikarie i riksdagen några månader och förra sommaren blev han åter inkallad dit då Marita Ulvskog tog plats i EU–parlamentet.