– Jag har fått höra det från olika avdelningar inom flera LO-förbund, bland annat Kommunal i Sundsvall, som gjort undersökningar som visat att så många kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna. Men det finns inga centrala siffror.

Hur kan så många inom facket sympatisera med SD?
– Vi har börjat ta våra mest grundläggande värden förgivet. Många av våra traditionella väljare upplever också direkt regeringens försämringar med en urholkad a-kassa och sjukförsäkring. Då är det lätt att lägga skulden på en viss grupp.
Men Magnus Manhammar menar också att Sverigedemokraterna har varit bättre på att organisera sig.  
– Jag har varit ute på praktiska gymnasieprogram och i mån av tid på arbetsplatser med många unga arbetare och det har varit lika vanligt att de människor jag mött där har varit organiserade hos Sverigedemokraterna som hos socialdemokratin.

Men blir de insläppta?
– De gör som arbetarrörelsen gjorde för 100 år sedan, de organiserar sig vare sig de får eller inte. Det är både skrämmande och imponerande.

Du vill tömma förbundens högkvarter och tvinga ut fackets alla tjänstemän på arbetsplatserna. Har det blivit för många pappersvändare och för få aktivister inom facken?
– Det finns väldigt många bra exempel på fackliga ledare som gör ett fantastiskt arbete och vi har fortfarande en styrka i arbetarrörelsen. Men vi måste faktiskt få alla på fötter den här gången. 2014 kommer utmaningen att vara ännu större. Moderaterna kommer att ha slagit ner facket ännu mer och ökat rekryteringsbasen för Sverigedemokraterna.

Även efter förra valet sa man från LO att nu måste vi ta debatten. Vad hände?
– Man har tagit debatten med SD:s politiska företrädare i media och i kommunfullmäktige. Men man har inte i realiteten tagit debatten med SD:s väljare. De törstar efter att få diskutera politik, men ingen ställer saker på sin spets mot SD. När vi är ute och pratar kan vi visa att vi har en lösning på problemen. Arbetslivet är mer komplext än att man tar jobben från varandra. Vi kan visa att det finns en konflikt mellan höger och vänster i samhället som vi håller på att förlora.
– Jag är rädd för att det blir som i Danmark . Där fick LO och Socialdemokraterna bryta efter valet 2001 när Dansk Folkeparti gick framåt och S inte fick mer stöd bland LO-grupperna än andra partier. Sedan dess har arbetarrörelsen varit halt, man klarar inte att ta tillbaka makten utan fackets stöd.

Du låter inte så hoppfull om framtiden?
– Jo, jag vet att arbetarrörelsen fortfarande är så pass stark att jag är övertygad om att facket kommer resa sig och slå tillbaka.