– Efter förra valet har vi haft en föreställning om att det är storstäderna som är vår akilleshäl. Jag vill inte säga att det är en missbedömning, men det är något som har gjort att väljarna på landsbygden har känt sig övergivna, säger Annelie Nordström på telefon från Göteborg där hon ska tala på en konferens för landets förtroendevalda.
Hon påpekar att Socialdemokraterna inte har gjort sina sämsta resultat i Göteborg, Malmö och Stockholm.
– Här finns verkligen något vi bör uppmärksamma och tänka efter om vi har gjort rätt.

Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal.
Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal.

Annelie Nordström säger att det är oerhört deprimerande att ett främlingsfientligt parti nu tar plats i riksdagen. Det är också farligt för välfärden.
– Vågmästarrollen brukar innebära att det inte blir någon konstruktiv miljö för beslutsfattande. Stora frågor som välfärdens framtida finansiering, som man måste ta tag i över partigränserna, blir ofta liggande i ett sådant här läge.

Fyra procent av kommunalarna har röstat på Sverigedemokraterna, men Annelie Nordström gissar att den siffran är högre i andra LO-förbund. Hon anser att alliansregeringen bär det största ansvaret för SD:s framgångar.
– Jag tror på allvar att alliansens politik har banat väg för Sverigedemokraterna in riksdagen. Främlingsfientlighet gror alltid när klasskillnaderna blir stora och maktlösheten växer hos dem som är arbetslösa eller utslängda från sjukförsäkringen.

Har Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen inget ansvar alls för SD:s framgångar?
– Givetvis måste man tänka efter både i Kommunal och i LO och S i sin helhet. Men jag har svårt att se nu vad vi gjort fel.

Borde inte socialdemokratin ha klarat att locka just dessa väljargrupper som drabbats av regeringens politik?
– Jo, men så fungerar inte människor när de har blivit svikna, de reagerar mer med ett aggressivt beteende och då är det lätt att skylla på invandrarna.

Bara varannan kommunalare, knappt 52 procent har lagt sin röst på Socialdemokraterna. Men Annelie Nordström anser inte att det är skäl att ifrågasätta den facklig-politiska samverkan.

Är det dags att börja samarbeta bredare nu för att få igenom Kommunals krav?
–    Nej, ett sådant steg är jag inte beredd att ta. Det är trots allt en majoritet av kommunalarna som röstar på Socialdemokraterna. Men det finns andra sätt att påverka och det ska vi göra.
Nu är det ”slut med att stå och gnälla på Mynttorget”, som Annelie Norström uttrycker det.
– Protester är något passivt. Mitt viktiga besked till kommunalarna är att vi ska bli bättre på att hela tiden framföra våra krav till regeringen och till kommunledningar.
Kommunal måste utveckla ett arbetssätt så att det blir mer aktion.
– Vi har lagt ner stor möda på att få Mona Sahlin vald till statsminister. Nu får vi fortsätta agera för våra medlemmar på det sätt som krävs för att påverka den politik som svenska folket trots allt har valt.

Du anser att Mona Sahlin kan sitta kvar?
– Mona Sahlin har gjort en utmärkt valrörelse, jag ser inget skäl ompröva hennes position

Vill du behålla den rödgröna alliansen?
– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. När jag har varit ute och rest i landet har jag mött folk i norr som är nöjda med att vänstern är med och folk i söder som hellre vill att man samarbetar med miljöpartiet, så det finns båda sidor.