En del av yrket som bussförare är att med jämna mellanrum bli utsatt för upphandling. Kommunal har förgäves försökt få igenom en princip i alla upphandlingar att busspersonal ska garanteras anställningstrygghet, även vid byte av entreprenör.
Den nye entreprenören har rätt att handplocka sin personal och väljer i de flesta fall att erbjuda dem provanställning, även till dem som har flera år i yrket.

I ett försök att få stopp på detta stämde Kommunal bussföretaget Vänersborgs Linjetrafik AB till Arbetsdomstolen. Bolaget hade provanställt två bussförare som arbetat länge bakom bussratten och som var certifierade som förare.
Arbetsdomstolen finner att det är rimligt att bussföretaget provanställer dessa två förare.
”…enligt domstolens mening kan inte det faktum att bolaget känt till hur många år arbetstagarna varit verksamma i branschen och i regionen medföra att det framstår som omotiverat med en provanställning. Som angivits inledningsvis kan prövobehovet avse både arbetstagarens yrkesskicklighet och vara relaterat till hans eller hennes person”, skriver arbetsdomstolen sin dom.

Kommunals ombudsman Tord Almlöf är mycket besviken över domen.
– Nu har det slagits fast att det är OK att använda provanställningar på detta sätt. Nu måste vi fundera på hur vi ska gå vidare. Vi har ännu inte diskuterat om detta kan drivas i kommande avtalsrörelse. Kanske är alternativet att kräva lagstiftning, säger han.

De två förare som målet gällde sades utan motivering upp av Vänersborgs Linjetrafik 14 dagar innan deras provanställningar skulle upphöra. Efter omkring 30 års arbete som förare dög de inte längre. Deras kollegor har sina anställningar kvar, i alla fall tills nästa upphandling.