Maria vågar tala om mens
Bryt tystanden. Våga tala om menstruation och hygien.
Maria Fernandes tog upp ett tabubelagt ämne på världsvattenveckan i Stockholm.
Bristen på rent vatten och toaletter förs det samtal om. Men vem talar om mens i samband med detta?
Jo, Maria Fernandes från organisationen Water Aid. Hon deltog i ett seminarium på världsvattenveckan där hon berättade om varför det är så viktigt att kvinnor bryter tystnaden.
Flickor på landsbygden i Indien vet inte ens om att de en dag ska få mens. Systrar och mödrar talar inte om det för dem. De tycker att det är genant.
– Så när en flicka så en dag får mens kommer det som en chock eftersom hon inte vet vad det handlar om, säger Maria Fernandes, som KA talade med under en paus.
I vissa byar betraktas flickan som vuxen. Mamman säger till henne att sluta leka med pojkar. Hon ska göra sig beredd på att gifta sig.
På andra ställen får hon inte gå ut, besöka tempel och inte beträda köket och laga mat. Påverkan av hinduistisk tro gör att hon betraktas som oren.
Maria Fernandes. Foto: Ann-Christin Sjölander |
Maria Fernandez har gjort fältstudier och under dessa träffade hon en flicka som inte fick gå på toaletten i det egna hemmet. Hennes mamma förbjöd henne.
– Mamman sa att hon inte fick gå dit för då blir de andra familjemedlemmarna, som besöker toaletten, orena. Så hon fick sköta sina behov utomhus.
Det finns kvinnor som till och med får tillbringa de dagar de har mens i ladugården bland korna.
Inte heller i skolan talas det om menstruation och det är vanligt att flickorna uteblir då de har mens. De får aldrig veta att det är naturligt att ha mens och inget att skämmas för. Skolan saknar ett ställe där de kan slänga bindor och särskilda toaletter för flickor.
I Bangladesh, Indien och Nepal använder kvinnor på landsbygden ofta en tygbit, som de river av från gamla sari-plagg, när de får mens.
– För att de inte ska få infektioner bör tygbiten tvättas och torkas i solskenet. Men brist på vatten och enskilda toaletter samt fördomar gör att kvinnorna inte håller sig rena. De kan gå omkring med samma tygbit i flera dagar och använder den igen då de får mens nästa gång. Det kan leda till svåra infektioner i underlivet och i urinvägarna.
En studie i Gujjar i Indien visar att flickor tror att de måste hålla sig borta från vatten och absolut inte får bada när de har mens.
Water Aid har startat information i skolorna och arbetar tillsammans med självhjälpsgrupper sedan år 2007. Där får kvinnorna reda på hur de ska sköta sin hygien i samband med mens. Somliga kvinnor har aldrig någonsin sett bindor. Med regeringsstöd kan de nu köpa bindor för ett överkomligt pris.
På frågan vad männen säger om Wateraids upplysningskampanj svarar Maria Fernandes:
– Till en början vägrade de lyssna. Men sedan förstod de att det inte bara handlar om hygien utan nästa generation. Jag har mött flickor som fått så allvarliga infektioner att de har fått operera bort livmodern.
WaterAid är en ideell organisation som arbetar med konkret bistånd, förser människor med rent vatten, toaletter och kunskap i hygien. Wateraid arbetar för att få makthavare i både fattiga och rika länder att ta vatten och sanitetsfrågor på allvar.