7 frågor till Alliansen
1 Hur ska jobben bli fler?
Centerpartiet
Genom nystartsjobb, nyfriskjobb och instegsjobb. Centerpartiet vill också göra arbetsrätten mer flexibel genom att låta ungdomar ingå frivilliga anställningsavtal med reducerad anställningstrygghet.
Folkpartiet
Förbättra företagsklimatet så att fler företag startas och fler vågar anställa. Vi vill satsa stort på lärlingsjobb för att göra det lättare för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som de lär sig ett yrke.
Kristdemokraterna
Vi vill göra en extra insats för dem med funktionsnedsättning. Förbättra lönebidragen, öka trygghetsanställningarna och anställ 10 000 personer med funktionsnedsättning i den offentliga sektorn.
Moderaterna
Det måste bli enklare att starta och utveckla företag. Vi vill satsa mer på utbildning, praktik och lärlingssystem för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.
2 vilka skatter vill ni höja eller sänka?
Centerpartiet
Vi vill utöka jobbskatteavdraget, sänka den statliga inkomstskatten med fem procentenheter samt sänka arbetsgivaravgiften, sänka momsen för tjänsteföretag samt gradvis höja koldioxidskatten till 2014.
Folkpartiet
Vi säger nej till vänsterblockets krav på höjda skatter. Genom jobbskatteavdraget har undersköterskor, vårdbiträden, bussförare och andra medlemmar i Kommunal fått ungefär en månadslön extra före skatt.
Kristdemokraterna
Sänk skatten för pensionärer. I takt med att det skapas ekonomiskt utrymme ska inkomstskatten sänkas, i första hand för låg- och medelinkomsttagare men också genom att färre ska betala statlig skatt.
Moderaterna
Vi vill göra det mer lönsamt att arbeta för låg- och medelinkomsttagare, samt genomföra skattelättnader för Sveriges pensionärer. På sikt vill vi även höja brytpunkten för statlig inkomstskatt.
3 Vill ni behålla skatteavdraget ”rut”?
Centerpartiet
Ja. RUT har varit en lyckosam satsning. Många nya jobb har skapats och en tidigare svart marknad har blivit vit. 70 procent av användarna är låg- och medelinkomsttagare.
Folkpartiet
Ja. Det har betytt mycket för att förvandla otrygga svartjobb till trygga lagliga jobb med arbetarskydd och pensionspoäng. Vi vill förbättra RUT-avdraget för äldre pensionärer samt för barnfamiljer.
Kristdemokraterna
Vi vill skapa förutsättningar för fler jobb i tjänstesektorn genom att utveckla RUT- och ROT-avdragen till att omfatta fler tjänster.
Moderaterna
Vi vill se fler möjligheter till jobb och företagande. Vi värnar RUT- och ROT-avdragen. De har inneburit att många har fått möjligheter till viktig avlastning och stöd för förbättringar av hemmen.
4 Vill ni ändra reglerna för sjukersättning?
Centerpartiet
Nej. Det gamla systemet bidrog inte till att hjälpa människor som drabbats av långvarig sjukdom. Därför gjorde Alliansregeringen om systemet.
Folkpartiet
Nu handlar det om att få det nya systemet att fungera så bra som möjligt. Vi vill att sjukvården ska komma in tidigare i rehabiliteringen så att den enskilde får hjälp snabbt. På sikt vill vi höja ersättningstaket i försäkringen.
Kristdemokraterna
Vi har inte föreslagit några förändringar, men det är viktigt att noga följa upp den reform som gjorts. Det görs löpande. Grunden ska vara att sjukförsäkringen och andra trygghetssystem ska vara väl fungerande.
Moderaterna
Alliansregeringen har i flera steg utvecklat sjukförsäkringen. Vi följer reformen noga för att se om det finns behov av förändringar, men i dagsläget föreslår vi inte några ändrade regler.
5 Vilken är den viktigaste miljöfrågan?
Centerpartiet
Klimatproblemen. Men de kan bara lösas internationellt. Då måste någon driva på. USA och Kina släpar benen efter sig, men EU har nu klivit fram som den drivande stormakten i klimatfrågor.
Folkpartiet
Klimatet. För jobbens och klimatets skull behöver kärnkraften behållas, och nya reaktorer bör byggas i takt med att dagens blir för gamla. Vi vill också införa en ny klimatbilspremie för att gynna miljövänligare bilar.
Kristdemokraterna
Att begränsa klimatförändringen. Det är viktigt att Sverige och EU stöttar de fattigaste länderna. Förbättra miljösituationen i Östersjön samt hejda förlusten av ekosystem och biologisk mångfald.
Moderaterna
Vi vill att Sverige ska minska utsläppen. Utöver klimatutmaningen vill vi arbeta för en förbättrad havsmiljö, inte minst i Östersjön, stärka den biologiska mångfalden och utveckla kärnkraften.
6 vilken är den viktigaste välfärdsfrågan?
Centerpartiet
Förnya välfärden! Både brukare och anställda måste få valfrihet. Då ökar både kvalitet och löner. Svensk välfärd håller hög kvalitet men vården och omsorgen präglas ofta av att ”systemet går före brukaren”.
Folkpartiet
Skolan behöver förändras. Under Socialdemokraternas tid sjönk skolans resultat och allt fler ungdomar lämnar skolan utan fullständiga betyg. Vi måste rusta upp skolan och satsa mer på kunskap.
Kristdemokraterna
En av de absolut viktigaste välfärdsfrågorna är att Sverige har en välfungerade sjukvård. Det handlar om resurser, men vi är övertygade om att det går att skapa bättre kvalitet i välfärden med befintliga resurser.
Moderaterna
Höj kvaliteten inom vård och omsorg. Vi måste bättre ta tillvara medarbetarnas kompetens inom välfärdsyrkena. Sverige ska ha en skola i världsklass med tidigare betyg och en mer pedagogisk förskola.
7 hur ska man förhindra att löner och arbetsvillkor pressas ned?
Centerpartiet
Görs lagen om valfrihet inom vården obligatorisk förbättras arbetsvillkoren och fler välfärdsföretag startas. Skapa också en arbetsmarknad där det är lätt att anställa och byta jobb.
Folkpartiet
Lönerna ska inte bestämmas i riksdagen, utan det bör vara fackföreningarnas ansvar att driva sina medlemmars frågor. Sedan behövs spelregler för att skydda alla, till exempel LAS och arbetsmiljölagstiftning.
Kristdemokraterna
Historiskt och internationellt har kristdemokratin mycket starka band till fackföreningsrörelsen. Så när EU-relaterade frågor kommer upp på detta område gör vi allt för att värna den svenska modellen.
Moderaterna
Den svenska modellen, som tar sin utgångspunkt i att arbetsmarknadens parter tar ett stort ansvar, fungerar i huvudsak väl. Vi vill inte se några genomgripande förändringar av maktbalansen på arbetsmarknaden.