Fler kommunalare vill till riksdagen
Ett 20-tal personer med medlemskap i Kommunal ser ut att komma in i riksdagen efter valet, visar KA:s granskning.
Det är något fler än tidigare.
De flesta är socialdemokrater men även en av Sverigedemokraternas kandidater som kan komma in, i fall partiet tar plats i riksdagen, är medlem i Kommunal.
Det tredje partiet som kan bidra med en kommunalare till riksdagen är Vänsterpartiet, där vårdbiträdet Lena Olsson kandiderar för en ny riksdagsperiod. I övriga partier finns ingen kommunalare tillräckligt högt upp på listorna.
Om inte Socialdemokraterna gör ett katastrofval, eller personröstningen når nya höjder blir det efter valet fler kommunalare i riksdagen än under den gångna mandatperioden.
2006-2010 har 19 stycken riksdagsledamöter haft medlemskap i Kommunal, 18 av dem är socialdemokrater och en är vänsterpartist.
Den här gången har, högt räknat, 27 kommunalare hyfsad chans att komma in i riksdagen. 25 av dem kandiderar för Socialdemokraterna.
– Man kan hoppas att det beror på att vårt arbete gett resultat. Vi uppmuntrar så mycket det går människor att ta politiska uppdrag, säger Lena Nilsson, facklig-politiskt ansvarig på Kommunals förbundskontor.
För sex av de socialdemokratiska kandidaterna hänger riksdagsplatsen på att S gör ett bra mycket bättre val den här gången än senast, så att partiet får fler mandat i valkretsen.
Skulle valresultatet bli ungefär det samma som senast, tar ändå 19 kommunalare plats i riksdagen för S.
Detta bygger på vilka som står bland de översta på listorna. Personvalet kan komma att kasta om ordningen och andra kandidater kan ta plats.
16 av kandidaterna för S är erfarna riksdagsledamöter och har suttit en eller flera mandatperioder tidigare. En av de som är nya och har stor chans att komma in i riksdagen är Jonas Gunnarsson, personlig assistent från Skoghall. Han är fjärde namn på Socialdemokraternas Värmlandslista. Vid förra valet tog S 5 mandat i valkretsen.
– Jag vill jobba mycket med HBT-frågor (frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner) och biståndsfrågor, svarar han på frågan vad vill göra i riksdagen.
Elfte namnet på Sverigedemokraternas lista är vårdaren/undersköterskan Per Ramhorn från Malmö. Klarar SD fyraprocentsspärren innebär det minst 14 mandat i riksdagen.
– Jag vet att medlemmar har blivit uteslutna på grund av att de företräder Sverigedemokraterna. Men jag har aldrig haft några problem med Kommunal i Malmö, säger han.
Så du tycker inte att värderingarna krockar mellan vad Kommunal, med sina band till Socialdemokraterna står för, och vad Sverigedemokraterna står för?
– Nej.
Riksdagskandidater
De här 27 personerna har chans att komma in i riksdagen, fem av dem (i kursiv stil) kan bara komma in om S gör ett bättre val än senast.
De som aldrig suttit i riksdagen tidigare är markerade med fet stil.Socialdemokraterna:
Suzanne Svensson (Karlshamn), Hans Unander (Malung), Yoomi Renström (Alfta), Rose-Marie Carlsson (Malmö), Laila Olsen (Staffanstorp), Marianne Pettersson (Trelleborg), Marjo Gustafsson (Nyköping), Agneta Gille (Uppsala), Ann-Kristine Johansson (Kil), Jonas Gunnarsson (Skoghall), Ann-Christin Ahlberg (Borås), Krister Kronlid (Uddevalla), Maria Brauer (Öckerö), Johan Andersson (Motala), Cecilia Vilhelmsson (Mjölby), Jennie Nilsson (Hyltebruk), Maria Stenberg (Arjeplog), Leif Pettersson (Boden), Lennart Axelsson (Nora), Kerstin Haglö (Nättraby), Caroline Helmersson Olsson (Vingåker), Christina Oskarsson (Ale), Göran Persson (Simrishamn), Christina Zedell (Stockholm), Krister Örnfjäder (Västervik)Vänsterpartiet:
Lena Olsson (Malung-Sälen)Sverigedemokraterna:
Per Ramhorn (Malmö)