Städare sa nej till ISS och Sodexo
24 av 90 kommunanställda städare i Västervik valde bort ISS och Sodexo trots att det inte finns några kommunala städjobb kvar längre.
Det blir samma ytor att städa fast på kortare tid, sämre semester och deltid istället för heltid för de kommunala städare som den 16 augusti går över till Sodexo och ISS. Och de är inte garanterade jobb, en del kommer att bli övertaliga och uppsagda.
– Det är inte konstigt att så många valde att stanna kvar i kommunen trots att de vet att det inte finns städjobb, säger Lisbet Elmér, ordförande i en av Kommunals sektioner i Västervik. De flesta i kommunen har ett års uppsägningstid, och sex av dem kommer att kunna gå i pension inom ett år.
De som går över till städföretagen och blir övertaliga har bara tre månaders uppsägningstid.
Fler kommer att få sänkt sysselsättningsgrad.
– De flesta jobbade heltid, men nu kommer många att erbjudas deltid. Det är tufft för många, säger Lisbeth Elmér. Det kommer att bli ett mycket tuffare tempo, och vi vet inte än om företagen ska ta över städmaskinerna.
Kommunen kommer nu att försöka placera de 24 städarna som inte gick över till städföretagen i andra jobb.
– Det kan ju visa sig att de arbetsuppgifter de får faktiskt behöver bli utförda även efter ett år, vi kommer att bevaka det och i så fall hävda att kommunen inrättar nya tjänster, säger Lisbeth Elmér.
Västerviks kommunala städare var tidigt ute med att få utbildning och bli PRYL-certifierade. Men kommunen har inte ställt krav på företagen om någon certifiering, inte heller att jobben ska vara på heltid.
– ISS och Sodexo är vinstdrivande företag, det sätter spår i arbetsvillkoren för städarna, säger Lisbeth Elmér.
PRYL står för Projekt Yrkesbevis Lokalvårdare. Det är ett yrkesbevis och en certifiering med kunskapskrav inom 12 områden. Städare som fått utbildning och klarat proven får ett lokalvårdscertifikat. Efter fem år måste det förnyas.
Kravspecifikationen har utarbetats av ett hundratal representanter från lokalvårdsbranschen.