”Bärbranschen är en djungel”
LO bestämde efter en utredning att Kommunal skulle ha avtalsrätten för bärplockarna.
-- Det är ingen enkel bransch. Snarare en djungel, men det går framåt, säger ombudsman Per Holmström.
Förra året skakades bärbranschen av en skandal. Det var när skörden blev liten och hundratals fattiga thailändare, som lånat pengar för att ta sig till Sverige, blev strandsatta och mer eller mindre utan ersättning.
Men i år ska det bli ändring. Staten bestämde att plockarna ska ha ersättning enligt kollektivavtal, även om det inte finns någon regelrätt anställning och arbetsgivare.
– Bäruppköparna vill inte vara arbetsgivare, säger Per Holmström, Kommunal. Plockarna är snarare anställda av thailändska bemanningsföretag. I dagsläget har Kommunal skrivit avtal med två företag.
Grunden är jordbruksavtalet och minimilönen blir cirka 16 375 respektive 17 000 kronor per månad före skatt för en heltidstjänst med rätt till både ob-ersättning och övertidsersättning.
I dagsläget har mellan 500 och 700 thailändare sökt arbetstillstånd i Sverige för den här sommaren.
– Vi räknar med att flera tusen kommer och plockar bär. Men alla kommer inte att ha lön enligt avtal. Det finns de som plockar bär på turistvisum. När personer beviljas ett sådant behöver man inte registrera var någonstans i Sverige man ska vara. Och de får ju plocka bär för 12 500 kronor utan skatt, säger Per Holmström.
– Siffror från bäruppköparna visar att om det finns bär kan en plockare få upp till 65 kilo om dagen. För det betalas 10 kronor per kilo, alltså 650 kronor.
För en fattig thailändsk bonde är detta mycket pengar.
– I höst ska Kommunal och LO-distrikten ut i skogarna och söka upp bärplockarna. Visst är branschen en djungel, men det går ändå framåt, säger Per Holmström.