Varför gick jag ned så mycket i vikt?
Jag är en kille på 22 år som spelar bandy på is tre gånger i veckan, samt styrketränar två gånger i veckan. Det blir också en och annan promenad. Jag har under många år haft god aptit och ätit relativt mycket kolhydrater, som makaroner. Som mest vägde jag 94 kilo, men upplevde inte att jag la på mig fett.
Med samma träningsdos har jag sedan dragit ner på kolhydraterna och försöker äta mer protein.
Jag har snabbt gått ner till 81 kilo. Jag märker att fett har försvunnit, men att jag skulle bli av med 13 kilo i enbart fett är väl inte så troligt? Jag tycker att muskelmassan är densamma och undrar om viktminskningen kan bero på färre kolhydrater? Tobias
SVAR: Precis som du skriver är det inte rent fett du har tappat. När vi tränar mycket använder kroppen glykogenet, vilket är en nedbruten form av kolhydrater, i musklerna som huvudsakligt bränsle. Ju bättre tränade vi är, desto mer glykogen kan vi lagra. När du åt mycket kolhydrater och tränade hårt lade du grunden för detta. För varje gram kolhydrat du binder i muskeln binder du också två gram vatten. När du minskar på kolhydraterna och inte fyller upp depåerna med glykogen minskar även vätskan i musklerna. Då har du förmodligen tappat både i fettprocent och i vätska och kolhydrater i musklerna. När vi börjar äta mer protein är det vanligt att vi inte får ett lika stort ”sug”, och äter lite mindre än vi gör av med. Det förklarar varför du tappar fett.