Gratisarbete hos privat vårdföretag
Vårdaren Birgitta Bolander har arbetat i ett års tid hos Carema. Nu förlorar hon och hennes arbetskamrater den tidigare jourersättningen på natten. I praktiken får hon jobba fyra timmar i stort sett gratis.
Carema tog över ett gruppboende i Halmstad för ett år sedan. När ett år gått gick Carema över till Vårdföretagarnas avtal helt och hållet.
– Avtalet med Vårdföretagarna är ett skamligt dåligt avtal, inte gjort för vår yrkesgrupp, säger Birgitta Bolander i Halmstad och kräver att det omförhandlas.
Hon berättar att när det startades gruppbostäder i Halmstad på 80-talet fanns det ett dåligt avtal, när det gällde jourersättning.
– Men vi lyckades få ett lokalt kommunalt avtal, då vi fick halv ersättning på åtta timmar. Detta har sedan förhandlats fram centralt inom SKL, Sveriges kommuner och landsting. Så fram till nu har Birgitta haft ersättning för fyra timmar jour på natten.
På gruppboendet finns människor med olika former av handikapp.
– En läkare som ligger jour har inget ansvar förrän han blir uppringd av personal, medan vi ligger mitt bland brukarna och har hela ansvaret ensamma. Vi ska vara på språng om de blir sjuka eller faller.
Nu får vårdarna ingen timlön och OB utan i stället 30-34 kronor i jourtillägg.
På gruppboendet tillämpas årsarbetstid.
– Vi ska nu vara lika många timmar på jobbet plus att vi ska arbeta in de här fyra timmarna som vi tidigare fått full ersättning för på natten, säger hon. För hennes del innebär det 20 timmar i månaden.
Det här avtalet kan innebära att vårdarna, om de inte lyckas arbeta in tid, förlorar 2000 – 3000 kronor i månaden.
Birgitta Bolinder tycker att just Carema lanserar sig med etik och personalfrämjande åtgärder.
– De har tagit kommunerna med storm och även oss personal, men det visar sig bara vara luft vad de säger. Hon tillägger:
– Att facket kan vara så svagt så att det kan komma privata företag och köra över både oss och facket.
Carin Söderberg, vice ordförande i sektion 3 i Halmstad, säger:
– Tyvärr ser det centrala avtalet med Vårdföretagarna ut som det gör och vi får kämpa för att det ska ändras, säger hon.
Även på andra håll, inte minst i Stockholm, kräver medlemmarna att avtalet omförhandlas.
Ombudsman Liza di Paolo på Kommunals förbundskontor säger att i kommunernas avtal finns bilaga J, sovande jour, den motsvarigheten finns inte i Vårdföretagarnas avtal. När det avtalet tecknades var frågan inte så aktuell som nu, när de privata vårdbolagen, främst Carema, tagit över allt fler gruppboenden i handikappomsorgen.
I höstas kom en avtalsmotion om jourersättningen upp på avtalskonferenserna.
– Det var ingen större fråga där. Den har liksom andra motioner gått vidare till förbundsstyrelsen som fastställer yrkandena. Jag förstår att medlemmarna är besvikna men ingen gör fel, eftersom det är fråga om olika avtal, säger Liza di Paolo.
Bengt Marcusson, vd för Carmea Omsorg, säger att han beklagar att medlemmarna upplever det orättvist, men företaget följer kollektivavtalet.