Psykiatrin har börjat säljas ut i Sverige. I Stockholms län har landets största upphandling redan ägt rum. Carema Hjärnhälsan sköter numera öppenpsykiatrin i sydöstra länet med nära 200 000 invånare. Landstinget räknar med att det blir 37 miljoner kronor billigare.
Företaget driver psykvården med endast 150 anställda i stället för 220.

Kommunal kallades till förhandlingar två månader efter Carema tillträtt. Förhandlingen slut­ade i oenighet. Nio skötare sades upp.
– Vi ville naturligtvis att sköt­arna skulle få vara kvar. Flera hade lång erfarenhet och kompetens, säger Marvin Clemente, ordförande för Kommunals Caremasektion.
Han poängterar att politikerna har en stor del av ansvaret. De ger i uppdrag till de privata aktörerna att driva öppenvården med en minskad budget.

På öppenvårdsmottagningen i Nynäshamn har sex skötare av nio sagts upp. Anette Dahlström, 47 år, är en av dem. Hon slutar i juni.
De månader hon hunnit arbeta hos Carema har varit stressig­are jämfört med landstinget.
– Förut kunde jag jobba mer med vad jag brann för. Vi var ett team med en doktor anknuten till oss.
Personalen ska, sedan Carema tillträdde, träffa ett större antal patienter på mottagningen. En dygnet runt jour som patienterna kunde kontakta i Nynäshamn har tagits bort. Två mobila team med bas på Tyresö åker i stället runt i hela sydöstra området och tar kontakt med dem som inte kan komma till mottagningen.
– Det kommer att leda till färre hembesök, tror Anette Dahl­ström som fortfarande inte fattar att hon är uppsagd trots 23 års erfarenhet, en rad utbildningar inom psykiatrin och vana att arbeta med långtidssjuka patienter. En del patienter har hon haft i tio år och kan snabbt se hur de mår.

Sämst mår hon av att hon trots sin omfångsrika meritlista har svårt att få arbete. Det finns närapå inga skötarjobb.

Ägs av riskkapitalister

Carema Hjärnhälsan driver sedan i mars förra året den öppna psykiatrin i Nacka, Värmdö, Tyresö, Nynäshamn och Haninge. Största ägare är riskkapitalbolaget 3 i Group.