Lötsjögården är ett av 22 boenden för äldre och handikappade som deltar i projekt  SpråkSam. Det satte igång i april förra året och sträcker sig två år framåt. På Lötsjögården deltar ett femtiotal av de anställda. Tre timmar i veckan har de omväxlande undervisning i svenska och praktisk handledning på respektive avdelning. Syftet är att få deltagarna att utveckla sitt yrkesspråk men även att höja den allmänna språknivån.
Elisabet Keflyesus tycker att undervisningen har gett resultat.
– Vi har utvecklats väldigt mycket sedan projektet satte igång. Det har blivit bättre stämning mellan oss i personalen också, vi har lärt känna varandra bättre.

Elisabet Keflyesus har liksom kollegan Madhanie Ailai arbetat som vårdare på Lötsjögården i drygt tio år. Madhanie Ailai berättar att han till en början inte var särskilt positiv till att sätta sig i skolbänken igen. Men nu är han mycket nöjd och efterlyser fler undervisningstimmar i veckan.
– Jag har inte missat ett kurstillfälle. Det är verkligen rätt tid och rätt plats för utbildning. Alla som är med är intresserade och positiva och kämpar med sina läxor, säger han.
Han berättar också att många av brukarna, det vill säga de boende på Lötsjögården, är engagerade i projektet och hjälper till att förhöra läxor.

Walter Faber
Walter Faber, EU-kommissionen.

Förra veckan var Elisabet Keflyesus och Madhanie Ailai, tillsammans med sina lärare och projektledare Kerstin Sjösvärd, i Äldreforskningens hus i Stockholm för att informera om projektet.
På plats fanns också en delegation från EU-kommissionen och representanter från Europeiska socialfonden, som har finansierat projektet.
– Det här är mycket intressant och inspirerande. De flesta av oss som är här har föräldrar som är gamla. Vi kan vara glada över projekt som det här som utvecklar kvaliteten på äldreomsorgen, säger Walter Faber från EU-kommissionen.

Enligt Äldreforskningens hus
har majoriteten av dem som arbetar inom vård och omsorg för äldre och handikappade inte svenska som modersmål. Projektet syftar till att fånga upp dem som har bristande kunskaper i språket och erbjuda en yrkesinriktad undervisning.

SpråkSam

Drivs av stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum som har tilldelats 30,6 miljoner från Europeiska socialfonden.

22 äldre- och
handikappboenden i Stockholms län deltar.

300 av de totalt 1500
anställda får vård- och språkutbildning.