Jätten Gluff-Gluff ville sköta barn
Jätten Gluff-Gluff inom barnomsorgen. Så beskrev Kommunalarbetaren Electrolux när företaget gav sig in i barnomsorgsbranschen. Idag tar det privata Pysslingen hand om 10 000 barn.
Sollentuna kommun ville år 1984 lägga ut två daghem till Pysslingen Förskole AB, dotterbolag till Electrolux.
Kommunalarbetaren skrev i nr 8/1984 att Electrolux är uppbyggt för att bli självförsörjande inom barnomsorgen. Via sina dotterbolag kunde Electrolux förse daghemmen med allt från kylar och spisar till städning och andra tjänster.
”Det vore lika bra att stat, kommun och föräldrar som betalar daghemmen skickar pengar direkt till Electrolux vd Hans Werthén.” Det utspelet gjorde förbundsordföranden Sigvard Marjasin.
Med mindre antal personal och lägre lokalkostnader skulle Electrolux driva daghemmen i samarbete med SAF.
Aina Westin, socialdemokratisk riksdagsledamot, tyckte att förslaget var horribelt och att barnomsorgen inte är något som det ska beslutas om i bolagsstyrelser.
1984 införde den socialdemokratiska regeringen den omtvistade Lex Pysslingen, som stoppade statsbidrag till privata daghem som drevs som aktiebolag.
Det blev inget med Pysslingens engagemang i Sollentuna. Men 1986 startade Pysslingen två förskolor i Nacka.
När Bengt Westerberg (FP) blev socialminister var en av hans första åtgärder att avskaffa Lex Pysslingen.
Pysslingen har fortsatt att växa och är idag ett av Sveriges största friskoleföretag.
Electrolux drog sig ur. Pysslingen ägdes en tid av sju privatpersoner men sedan september förra året ägs det till 70 procent av den danska kapitalfonden Polaris Private Equity.
Förre justitieministern Thomas Bodström (S) sitter i styrelsen och har sina barn på Pysslingen. Han anser att ägarformen inte är den viktigaste utan kvalitén, samt att tillgängligheten för alla barn är rättvis.
Pysslingen
Pysslingen har en omsättning på 829 miljoner kronor (2008), med en vinst på 26 miljoner kronor, 1 700 anställda och 10 000 barn i förskolor, grundskolor och skolbarnomsorg.