Nyligen behandlades 19 motionsyrkanden om tryck- och yttrandefrihet i riksdagen. Åtta av dessa rörde meddelarskydd för anställda i verksamhet som övergått från offentlig regi till privata entreprenörer.
Dessa privatanställda kan inte kontakta medier och berätta om missförhållanden på arbetsplatsen utan risk att arbetsgivaren efterforskar vem som läckt till pressen. Det kan de offentligt anställda göra.

Christina Zedell, tidigare ombudsman i Kommunal, stod för en av motionerna.
– Det kan inte vara rimligt att sätta företagens intresse framför människors behov. Alliansen anser att meddelarskyddet inte skulle fungera i privat sektor utan tar mer hänsyn till aktiebolagen och lojalitetsskyddet, säger hon och påpekar hur viktigt det är med meddelarskyddet för patientsäkerheten.
– Det finns flera exempel på missförhållanden som kunde undvikits om personalen slagit larm, säger hon.
I motionen ger hon också ett exempel på hur ett privat daghem, finansierat med skattemedel, var så dåligt skött att personalen inte ens fick lunch. Till slut slog föräldrarna larm men hade personalen gjort det hade de med dagens regler riskerat att bli betraktade som brottslingar.

Även Vänstern och Miljöpartiet hade motioner om meddelarskyddet. Vänsterpartiet hänvisar i motionen till Kommunalarbetaren som avslöjat hur de anställda hos serviceföretaget ISS tvingats skriva på kontrakt om att man både kan mista jobbet och bestraffas om man bryter tystnadsplikten.
Hur vården och omsorgen av gamla, ofta sjuka och sköra, bedrivs får aldrig vara en företagshemlighet, skriver miljöpartiet och kräver en lagändring.
Det gör också Göran Persson i Simrishamn (S). I sin motion påpekar han att för en stor grupp anställda som tillhör Kommunal har den allt mer ökade privatiseringen gett ett hårdare klimat, att de är rädda att inte vara till lags och att avslöja missförhållanden känns ödesdigert.

Phia Andersson (S) hänvisade i riksdagsdebatten till
undersökning som Föreningen Grävande journalister låtit genomföra bland riksdagsledamöter i våras. Majoriteten av riksdagsledamöterna från Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna tycker att skyddet för personal i privata företag är för dåligt, medan de flesta av Moderaterna anser att det är bra som det är i dag i enkäten. En folkpartist har uppgett att de har en piska på sig att komma överens med de andra partierna i frågan.
Men motionerna avslogs nyligen i riksdagen av majoriteten. S, V och MP reserverade sig mot beslutet av avslå motionerna om meddelarskydd för offentligt finansierad privat verksamhet. Enligt Phia Andersson Reservationen avslogs med siffrorna 155 mot 148.

Margareta Cederfeldt (M) hänvisade till det arbete som pågår i en yttrandefrihetskommitté. Ändringar av lagen måste grundas på utredningsarbete. Hon ansåg också att det finns möjlighet att reglera meddelarfriheten i anställningsavtal mellan arbetstagare och arbetsgivare. Kommuner och landsting kan i sina anbudsförfaranden driva frågan om meddelarfrihet.