Hon tvingas gå efter 32 år
Stockholms vårdcentraler fortsätter att göra sig av med undersköterskor i samband med Vårdval Stockholm. En av de 113 undersköterskor som fått sluta är undersköterskan Birgitta Scheér.
– Jag var med och startade vårdcentralen i Alby 1977, berättar Birgitta Scheér, 55 år.
Nu hankar hon sig fram på vikariat, för närvarande på Skärholmens vårdcentral. Hon är en av tre undersköterskor som sagts upp på Alby vårdcentral.
Birgitta Scheér gjorde allt ifrån att assistera doktorer, fylla på material till provtagningar, boka patienter och vara dataansvarig.
Distriktsläkaren Lena Marknäs i Alby säger att de färre undersköterskorna innebär att övrig personal får göra arbetsuppgifter som dessa gjort förut.
– Jag får själv kalla mina patienter. Den service, såromläggningar och hjälp med patienter som jag fått av undersköterskorna finns inte längre.
Verksamhetschefen Ia Staaf plockade bort undersköterskorna för att få ekonomin att gå ihop. I och med vårdvalet fick Alby 20 procent mindre ersättning än tidigare från landstinget. Trots nedläggningar av Botakut och lättakut i norra Botkyrka och andra åtgärder är inte budgeten i balans, berättar hon.
Snittåldern på befolkningen är 33 år och 70 procent är utlandsfödda. De får diabetes och hjärtkärlsjukdomar tidigare än svensk befolkning.
– Detta hade vi tillägg för tidigare men det har tagits bort. Ersättningen bygger endast på ålder.
– Ett ersättningssystem som tar hänsyn till vårdbehov och socioekonomiska faktorer skulle vara mer rättvist, påpekar hon.
De fackliga representanterna från Vårdförbundet, SKTF och Läkarförbundet var i förhandlingar eniga med Kommunal. De ville ha kvar undersköterskorna.
Uskor kvar ute i landet
På andra ställen i landet som infört vårdval finns undersköterskorna kvar. Även om det finns en oro att de ska försvinna.
Nio landsting/regioner har hittills infört vårdvalssystem. Med andra ersättningsmodeller än i Stockholm.
Så här säger några av Kommunals representanter om undersköterskorna:
Halland: - Det finns bara några enstaka undersköt-erskor på vårdcentralerna och de har fått vara kvar.
Marianne Höjman på Kommunals sektion 4.Skåne: - När undersköterskorna slutar är arbetsgivarna restriktiva med att ersätta dem.
Ylva Månsson, Kommunals representant i den centrala samverkansgruppen i Region Skåne.
Västra Götaland: - Inga undersköterskor har sagts upp. Vi misstänker att alla företag som startar vårdcentraler inte klarar att driva dem. Då kan det drabba kommunalarna.
Ombudsman Lena Laumann, Kommunal Väst.
Östergötland: - Inga undersköterskor har blivit uppsagda. Det tror jag beror på att man inte skilt på ersättningen om man går till en undersköt-erska eller distriktssköterska.
Gunilla Axelsson, ordförande i sektion 2 i Linköping.
Kronoberg: - Inga undersköterskor har sagts upp. Men inga underskötersketjänster återbesätts när de
blir vakanta.
Mariann Andersson, Kommunal Kronoberg.