Det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän till glesbygd. Därför vill Västernorrlands landshövding Bo Källstrand starta ett pilotprojekt med trygghetsstyrkor, där brandmän ska kunna rycka in som poliser och ambulanssjukvårdare, och vice versa. Men Kommunal är kritisk till förslaget.
– Det blir en ”lightversion” av yrkena, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Erik Englund, brandman och styrkeledare på Sollefteå brandstation oroar sig för att det nya förslaget ska innebära att de ska behöva leka poliser. Bo Källstrand påpekar dock att en brandman inte kan utföra polisens alla uppgifter. Det handlar snarare om en ökad samverkan och att brandmän ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter.
– Givetvis får det inte bli så att man ger sig på uppgifter som man överhuvudtaget inte klarar av, säger Bo Källstrand.

Brandmännen åker redan nu på inbrottslarm och observerar, de får inte göra något ingripande. Mats Granat räddningschef för Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen är positiv till förlaget.
– Syftet är att samhället kan ge service i glesbygd. Det är bättre att få lite hjälp än ingen hjälp alls. Sen får man anpassa arbetsuppgifter, kunskap och befogenheter så att man klarar arbetsmiljöproblemen.

Försvarsdepartementet har i en utredning föreslagit att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska få i uppdrag att med andra myndigheter prova alternativa lösningar i glesbygd.
Detta nappade Bo Källstrand på, som menar att glesbygdsproblematiken är tydlig i länet.
– I Kramfors och Sollefteå har befolkningen halverats de senaste 30 åren. När man koncentrerar polisen så kan det bli tio mil till vissa orter.

Länsstyrelsen i Västernorrland vill nu att regeringen ska ge dem i uppdrag att genomföra pilotprojektet med trygghetsstyrkor, tillsammans med MSB, Landstinget, Polismyndigheten, Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen och Sollefteå kommun.
Hur detta konkret skulle organiseras är inte formulerat.
– Det är det som projektet går ut på, att se vad som går att göra och inte, säger Bo Källstrand.