Lokala låsningar riskerar löneavtal
När den lokala lönesättningen går i baklås kan det skada tilltron till hela systemet. Det visar exemplet med Krister Maltby, personlig assistent i Ängeholms kommun, som vi berättat om i KA. Krister har sedan 2006 gjort allt han kan för att få upp sin lön med hjälp av facket och avtalet -- utan att lyckas.
Arbetsgivaren tar varken intryck av argument eller förhandlingar, inte ens att Krister uppfyllt de krav som ställdes i en handlingsplan för löneutveckling, snarare tvärtom. Löneskillnaden har ökat.
Krister får inte veta varför han tjänar 2 600 kronor mindre i månaden än en kollega med samma grundutbildning och anställningstid.
Kommunal i Skåne anser att de slagit i en vägg, om arbetsgivaren inte lyssnar så går inget att göra åt orättvist satta löner.
Men Kommunals avtalsansvarige och andre vice ordförande Håkan Pettersson uppmanar Kommunal i Ängelholm att fortsätta kämpa för Krister Maltbys lön. Han ser fallet som unikt och att det kommer att vara ohållbart för arbetsgivaren att driva en sådan lönepolitik.
Även de kommunala arbetsgivarnas förhandlingsansvarige, SKL:s Ingela Gardner Sundström (M), betonar att ett fungerande lönesystem bygger på att man som individ kan påverka sin lön.
Det individuella lönesystem som Kommunal har med arbetsgivarna sedan 1994 är i dag betydligt vanligare än de tidigare tarifflönerna. Att en del av potten fördelas lokalt och att lönen ska kunna påverkas utifrån vad man gör och hur man utför sina arbetsuppgifter är utmärkt, om systemet tillämpas som det är tänkt. Men att förhandla fram lokala kollektivavtal, enas om tydliga kriterier och hur de ska användas tar tid och energi, liksom lönesamtal.
I vissa kommuner fungerar detta bra, och där kan individuell lön vara ett sätt för kommunalare att bli sedda, för just sina färdigheter. Däremot leder lokal lönesättning inte till att den totala lönesumman i en kommun ökar, annat än marginellt, det handlar mer om att föredela inom angivna ramar. Det gör att de centrala avtalens lägstanivå förblir väldigt viktiga riktmärken för facket.
Men troligen är ändå möjligheten till lokal påverkan en del av förklaringen till att Kommunal trots allt fått igenom så pass bra nivåer i de senaste förhandlingarna.
Det som händer för en löntagare på en arbetsplats i en kommun är ett enskilt exempel – men med stort symbolvärde. Exemplet Ängelholm har gjort Krister Maltby uppgiven, men borde tagga både fack och arbetsgivare till att lösa frågan.