Vårdvalet slog ut arbetskamraterna
I början av året var de nio undersköterskor. Nu är det bara Martti Keinänen kvar i hemsjukvården vid Rosenlunds vårdcentral. De åtta andra har fått sluta.
Samtidigt som ägarna tjänar miljontals kronor.
– Det är enorm skillnad att vara ensam kvar. Vi var en väl fungerande arbetsgrupp. Jag saknar samhörigheten med den, säger Martti Keinänen.
Ersättningssystemet i Vårdval Stockholm slår ut undersköterskorna, inte minst i hemsjukvården.
För varje hembesök tjänar vårdcentralen bättre på att skicka dit en distriktssköterska. Det besöket ger 250 kronor men Martis besök ger bara 150 kronor.
Martti Keinänen, undersköterska. Foto: Ann-Christin Sjölander |
De patienter han besöker är gamla, yngre handikappade och socialt utslagna. Och han gör exakt samma uppgifter som distriktssköterskan, till exempel ger insulin och lägger om sår. De flesta medicinska insatser i hemsjukvården är sådana att undersköterskorna har tillräcklig kompetens för att utföra dessa uppgifter.
– Undersköterskorna håller ändå på att försvinna ur hemsjukvården. Det är en dålig affär för vårdcentralen att ha undersköterskor, säger han.
Samtidigt påpekar han att på det här sättet blir hemsjukvården dyrare.
– Det är slöseri med distriktssköterskans yrkeskompetens. Det är horribelt att distriktssköterskor ska ge insulin, när vi kan göra det.
Vårdvalet började gälla i januari. 8 av 9 undersköterskor har sagts upp i hemsjukvården på hans arbetsplats. Två sjuksköterskor har anställts och en underleverantör rycker in på helgerna.
– Man har bytt ut oss 150 kronors människor till 250 kronors människor.
Ledningen har nått taket för ersättningen inom hemsjukvården. Det kommer att betyda ytterligare nedskärningar och nu ska det MBL-förhandlas.
Samtidigt har ägarna till Rosenlunds vårdcentral sedan år 2005 tjänat miljontals kronor. 90 procent ägs av de två läkarna Per-Olof Ehrs och Martin Frykholm i bolaget EF Medical. Sedan år 2005 har utdelningen till aktieägarna varit sammanlagt 17 miljoner kronor medan det som återinvesterats av vinsten är 3,8 miljoner kronor.
På en konferens anordnad av Nätverket Gemensam Välfärd och en rad fackliga organisationer kunde såväl läkare som distriktssköterskor berätta om nackdelarna med att ha förlorat undersköterskor i samband med ersättningen i Vårdval Stockholm.
Distriktsköterskor får ägna sig åt undersköterskejobb och har därmed ingen tid över till förebyggande arbete.
– Vi vill ha en ersättningsnivå så att vi kan behålla undersköterskor i hemsjukvården, sjuksköterskor och även läkarsekreterare, som gör ett stort jobb i primärvården. Vi tror att alla behövs, sa Gunnar Berglund, distriktsläkare i Älvjö.
Utredaren Anders Olsson, Stockholms läns landsting, säger till KA att hela ersättningsmodellen håller på att ses över.