Slånbärssaft och rönnbärsgelé
Slånbärssaft
2 liter frostnupna slånbär
5 dl vatten
6 dl socker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären och lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll över bären. Täck bunken och låt stå i ett dygn. Sila av saften, koka upp den och häll över bären. Täck bunken och låt stå ett dygn. Upprepa två gånger.
Sila av saften och mät upp den. Koka upp saften i en kastrull och tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma. Tillsätt natriumbensoat och häll upp saften på varma flaskor.
Rönnbärsgelé med äpple
1 liter rönnbär
2 syrliga äpplen
3,5 dl vatten
4,5 dl socker per liter avrunnen saft
Om bären inte är frostnupna så lägg dem i frysen över natten.
Skölj och rensa rönnbären och skär äpplena i bitar.
Koka rönnbär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter.
Häll av saften genom en silduk.
Mät upp saften och tillsätt 9 dl socker per liter saft. Rör om och koka utan lock i cirka 10 minuter. Eller använd gelésocker och mängd enligt förpackningen.
Häll upp gelén i små varma burkar och sätt på lock.