Uppsala kommun med borgerligt styre har infört utmanarrätt. Den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten.
– Jag tror mig vara rätt duktig på den här verksamheten och vill pröva om det är möjligt att driva den, säger vd Solveig Sunne­bo på Helianthus till KA.
Barn- och ungdomsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utreda frågan. Det handlar om en verksamhet på 50 miljoner kronor med 500 barn.

Solveig Sunnebo är grundare till Mobil Förskola, en upplevelsebaserad pedagogik, där personal och barn i bussar far på besök till skogen, stadsmiljöer och andra ställen. Hon har delvis utbildat personalen i Uppsala i pedagogiken. I en av kommunens tre bussar arbetar barnskötaren Sussi Jansson. Sedan i mars far personalen dagligen ut med barnen i buss.
– Bussen är ett verktyg att ta oss ut i naturen, säger hon och tycker att det är fantastiskt roligt för såväl personal som barn.
Hon är även Kommunals arbets­platsombud och hade inte förväntat sig att Helianthus så snabbt skulle utmana den här verksamheten och skulle helst se att den förblev kommunal.
– Det är ett orosmoment att inte veta hur det blir i framtiden och hur det är att arbeta för en privat arbetsgivare.
Solveig Sunnebo har tidigare sagt till KA att hon kommer att ta över personalen men att det är kommunen som avgör kriterierna för ett anbud.

Såväl oppositionen som föräldrar har reagerat. En av kritikerna är Sten Widman, professor i statsvetenskap. Han har egen erfarenhet av att ha barn på kommunal förskola. Han säger att det inte finns något belägg för att det är kris i kvalitén i den kommunala verksamheten.
– Tänk dig att Sony Ericsson skulle utsättas för en uppstickare som säger sig kunna tillverka telefonerna effektivare utan att ha belägg för det.
Föräldrarna har varit såväl för som emot bussarna. Sten Wid­man säger att det inte finns någon utvärdering som bekräftar Helianthus påståenden att barnen blir gladare och nyfiknare om de utsätts för mobil pedagogik. I så fall borde väl alla för­skolor drivas i bussar, tycker han.
Cecilia Forss (M) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden och håller inte med. Hon säger att kommunen aldrig kan säga att den inte behöver nya influenser.
– Vi måste kunna jämföra oss med andra för att utvecklas. Det kan också göras på andra sätt än detta, men nu har vi ett system för utmaningar i kommunen och denna utmaning har kommit.
Vad är det som ett privat företag gör bättre och på vilket sätt har ni belägg för det?
– Jag har nog aldrig sagt att privata företag per automatik gör saker bättre. Kom­mun­en är bäst på en hel del saker medan privata säkert är bättre på något annat. Vitsen är att ha flera utförare som ser på verksamheten med olika ögon och hittar olika lösningar. De berikar varandra.

Vad är utmaningsrätt?

Utmaningsrätt innebär att den som vill överta driften av en kommunal verksamhet kan lämna in en begäran om detta. Kommunen väljer vilka verksamheter som kan utmanas. Den nämnd eller styrelse som är ansvarig  är skyldig att pröva utmaningen. Godkänns den blir det upphandling.
Hittills har personalen i Uppsala fått erbjudande att gå över till den nya verksamheten, men de kan också välja att stanna kvar i kommunen.
Uppsala har fått flest utmaningar i landet.

Hela listan på kommunerna som infört utmaningsrätt:

Boden, Enköping, Gotland, Halmstad, Håbo, Härnösand, Hörby, Järfälla, Kristianstad, Kungsbacka, Linköping, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby, Uddevalla, Uppsala, Vetlanda, Värmdö, Ängelholm, Örebro, Örkelljunga och Övertorneå.