Alla, vårdbiträden, undersköterskor, förskollärare, barnskötare, vaktmästare och parkarbetare som röker och är anställda av kommunen får ställa in sig på att sluta. Den 1 maj nästa år införs rökförbud på arbetstid för Stockholms stads cirka 45 000 anställda.
Förslaget om ett rökförbud tas i höst och har stöd av hela den borgerliga majoriteten. De anställda kommer inte få ta rökpauser under arbetstid. Däremot kan de röka under lunchen, eftersom det är obetald arbetstid.
– Många äldre har hört av sig till oss, men även föräldrar med barn i förskolan har reagerat på att det sitter röklukt i personalens kläder, säger borgarrådet Eva Samuelsson (KD) till tidningen Dagens Nyheter.

Enligt en undersökning som Statens folkhälsoinstitut gjort kostar rökningen bland de anställda 2,6 miljarder för Sveriges kommuner.
Man har beräknat att rökaren ägnar en halvtimme varje dag åt att röka på betald arbetstid. Rökpauserna kostar 31 300 kronor och rökaren har i snitt åtta sjukdagar mer än icke rökare, vilket kostar 13 700. Det blir 45 000 om året för varje arbetsgivare.
Bland de första i Sverige att förbjuda rökning på arbetstid var Uddevalla, det trädde i kraft i oktober 2004.
Fler kommuner har sedan dess anslutit sig och nu kommer Stockholms stad.

Vårdanställda på servicehus och äldreboenden i Stockholm som KA talat med tycker dock det är bra.
– Ja, då får man väl sluta då, inget mer med det. Får man inte så är det bara att rätta sig efter det. Men vi kommer inte undan att många av de boende röker i sina hem där vi ska in och arbeta.
De som vill sluta röka ska stödjas och uppmuntras det är inte fråga om att straffa någon för att de röker.
– Det kommer att vara en vanlig ordningsregel. Några bestraffning mot folk som fortsätter röka kommer det inte att bli, snarare ett samtal med chefen, säger Annica Ericscon, personalavdelningen, Stockholm stad.