Lena Emanuelsson är chef för förhandlingssektionen hos arbetsgivarföreningen SKL. Hon säger att karensdagen är en fråga för riksdagen och inte något som en enskild arbetsgivare kan ändra på. Hon menar dessutom att SKL:s medicinska avdelning har bedömt att en slopad karensdag är verkningslös för att minska smittspridningen.
– Vi känner igen diskussionen från förr. Man kan föra samma diskussion om alla infektioner, hur kan man vid första sjukdagen avgöra, om det är influensa eller en vanlig förkylning? Har man influensa så stannar man hemma, då har karensdagen inte så stor betydelse, säger Lena Emanuelsson.

Flera landsting har sedan några år tillbaka slopat karensdagen för de anställda som drabbas av vinterkräksjuka. Ett av dem är Gävleborg, där man har beslutat att personal som har fått vinterkräksjukan har rätt till en så kallad smittbärarpenning.
Men det finns inga planer på att slopa karensdagen för dem som får svininfluensan, om man blir sjuk får man helt enkelt sjukanmäla sig som vanligt.
Margareta Petrusson är personaldirektör på Gävleborgs landsting. Hon säger att det är bra att SKL har kommit med rekommendationer så att landstingen har en gemensam linje att följa. När det gäller vinterkräksjukan så kan den som bär på smittan föra den vidare utan att det syns, därför har personalen rätt till smittbärarpenning.
– Normalfallet gäller, det finns en massa sjukdomar, influensan kommer ju varje år, vi har valt att inte göra en skillnad på den här influensan och andra.

Huddinge kommun utredde möjligheten att slopa karensdagen när svininfluensan bryter ut. Huddinges beredskaps- och säkerhetssamordnare Lena Vilmar berättar:
– Vi har sett att det är värdefullt för anställda att slippa tänka på ekonomin, när de överväger att stanna hemma på grund av sjukdom, som ett sätt att förhindra smittspridning.
Men Huddinge kommun skippade planerna på slopad karensdag efter att SKL slog fast att karensdagen inte kan röras.