– Personer med demenssjukdomar tillhör en av samhällets mer utsatta grupper. När man inte längre kan uttrycka sin vilja har samhället ett extra stort ansvar att hjälpa, stötta och vårda, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm.

Grunden i demensvården är god omvårdnad och omsorg. Socialstyrelsen trycker på att de som arbetar i demensvården bör ge en personcentrerad omvårdnad, vilket innebär att man hela tiden utgår från individens behov.
– En väl utförd utredning innebär att personer med demenssjukdom kan få rätt vård och omsorg och att de som kan ha nytta av ett demensläkemedel får tillgång till det, säger Gösta Bucht, professor i geriatrik vid Umeå universitet som har varit prioriteringsordförande i riktlinjearbetet.

Det är första gången som Socialstyrelsen har tagit fram riktlinjer för ett område som riktar sig till både socialtjänst och hälso- och sjukvård. För att riktlinjerna ska få en så bred förankring som möjligt kommer kommuner och landsting att genomföra 13 seminarier under hösten.
Seminarierna är en möjlighet för politiker, tjänstemän och de som arbetar inom demensvården i kommuner och landsting att lämna sin syn på hur de nationella riktlinjerna påverkar deras verksamheter. Seminariernas syfte är också att ge Socialstyrelsen möjlighet att ändra i riktlinjerna.

Fram till den 30 november är det öppet att lämna synpunkter på:
demens@socialstyrelsen.se