– Maten är en mycket viktig del av vården, både om man tänker på upplevelsen och innehållet. Vi ställer redan idag höga krav, och ett kostråd kan komplettera våra egna experter och ge oss nya idéer och influenser. Men frågan om matens kvalitet har inte granskats i det här sammanhanget. Först senare under hösten blir de första ordentliga utvärderingarna klara, säger Boström.
Så den sjukhusmat som idag levereras av Sodexo och upplevs som oaptitlig och trist, kan komma att ändras?
– Vi för ständigt en dialog med Sodexo att utveckla den mat som produceras och leveras inom ramarna för avtalet, säger Anders Fridell, presschef på landstinget.
Det talas idag mycket om ”klimatsmart, att man inte ska transportera mat långa vägar. Men att dagligen köra ut matlådor är väl inte klimatsmart?
– Vi har gjort den bedömningen att själva matutkörningen är godtagbar. Att tillverka och laga mat är ju i sig väldigt klimatpåverkande, säger Fridell.