– Först i slutet av juli är det lov, fram till september. Det är ”vinter” nu, då vi brukar ha regn, men det är så torrt, det vi planterade i mars har torkat bort. Bara kassavarötterna klarar den här torkan.

Finns det andra bekymmer?
– Ja, att priserna på allting går upp hela tiden. Det är priserna på majs, bönor och andra livsmedel som slår hårdast mot barnhemmet, och så får vi betala mer och mer för vattnet som vi köper.

Men barnen mår bra?
– Ja, fast inte Mary, en av flickorna. Hon har haft magbesvär och det visar sig nu att hennes ena njure inte fungerar bra. Hon blev akut sjuk en kväll.

Vad hände då?
– Vi lyckades få skjuts till sjukhuset med en granne. Det här visar att vi måste skaffa en egen bil till barnhemmet, att få tag på taxi är inte alltid lätt, och grannen kanske inte är hemma. Sjukhusvistelsen några dagar då de tog prover kostade närmare 5 000 kr. Blir det operation kommer det att kosta mycket mer.

Finns det positiva saker också?
– Javisst! Pojkarna har nu flyttat in i det nybyggda huset, deras nya sovsal. Alla har nu egna sängar, behöver inte dela säng. Vi har skaffat en vedspis till, och fler nya storkökskastruller. Och alla har fått nya fräscha myggnät över sina sängar.

Jacinta Njoroge är vårdbiträde i Stockholm och startade 2000 ett barnhem i sin gamla hemby, Kampi ya Moto, i Kenya. Kommunalarbetaren har sedan starten berättat om Jacintas arbete för de föräldralösa barnen, och sponsrar barnhemmet och skolan.

Från början bodde åtta barn på det enkla barnhemmet. Idag bor här 70 barn, nya hus har byggts och det finns en nybyggd skola invid barnhemmet, med mer än 200 elever.

Många av Kommunals medlemmar har engagerat sig och bidrar regelbundet till barnhemmet och skolan som är helt beroende av insatser från frivilliga.

Den som vill stödja barnhemmet kan sätta in ett bidrag till Kampi ya Motos barn, plusgiro 90 01 18-1, eller Barnvän Humanitär Organisation, plusgiro 131 29 25-9.