Salen är proppfull och när Karin pratar om vad orden betyder. Varför säger vi att en vuxen person med en intellektuell funktionsnedsättning har fått för sig att skaffa katt medan vi utan denna funktionsnedsättning skaffar katt? Varför är vi energiska medan en person med funktionsnedsättning är överaktiv? Blir det skillnad om man är boende eller hyresgäst på gruppboendet?
Snart är diskussionen i full gång.

En fredagskväll var vi några stycken hemma hos en kompis i hans lägenhet i ett gruppboende, klockan tio kom personalen in och sa att nu måste ni gå, berättar en kvinna.
Varför finns gruppboenden där det gemensamma rummet bara får användas vissa tider på dagen? Vem bestämmer det?
Jag säger alltid ifrån när någon säger kränkande saker till mig, berättar en annan kvinna. Varför finns det ingen ombudsman för oss i kommunerna dit vi kan vända oss när vi tycker något är fel, undrade flera.
En motmaktsombudsman blev förslaget.

Det var ett privilegium att få vara med om Sveriges, ja kanske världshistoriens, första kvinnokonferens för kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning. Jag blev glad, stolt och lärde mig en massa.
Där var allvar med seminarier som; Feminism och Funktionshinder, Föräldraskap, Feministisk självförsvar, Vad är våld? Möjligheter och hinder, om utbildning och arbetsmarknad.
Men också glädje med breakdance, röstverkstad, vinprovning, afrikansk dans och fest med trerätters middag med mera. Och  invigning med tuff utfrågning av politiker.
Anna Holmberg, som själv har Downs syndrom och arbetar på Grunden, har jobbat med förberedelserna. När hon ringde runt och berättade om konferensen var många intresserade, men andra sa det här angår inte oss. Flera av de kvinnor som ville var med har inte fått ledsagning och assistans så de kan delta.
Ett stort tack till alla er jag träffade och till er som jobbat med ”Den jag är”, till Anna, Annika, Emily, Kristin med egna låten ”Du är starkare än du tror”, Carola, Carina och många fler.

Jag är den jag är och det skall jag få vara utan att mötas av stirrande, mobbning, fördomar. Jag har rätt att bli bemött som en vuxen person, vara delaktig och bestämma över mitt liv och få det stöd som min funktionsnedsättning kräver.