Rekordmånga inom vården sjuka för psykiska besvär
Den långa sjukfrånvaron minskar i alla yrkesgrupper.
Däremot har det aldrig varit så många sjukskrivna för psykiska besvär inom vården, framgår det av ny statistik.
Den årliga rapporten ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro” baseras på företaget AFA:s skade- och sjukdomsstatistikför åren 1998 till 2007.
Antalet arbetssjukdomar minskar i jämförelse med tidigare år. Den långa sjukfrånvaron minskar i alla yrkesgrupper.
– De mentala diagnoserna har däremot ökat, speciellt hos kvinnor och i yngre åldersgrupper, det trodde vi inte i mitten av 90-talet, säger Michel Nordmark på AFA.
– Idag omfattas mer än tre miljoner människor av minst en av våra försäkringar. Det innebär att AFA Försäkring har en unik kunskap om ohälsa i arbetslivet, säger Michel Normark.
Varje år inträffar drygt 30 000 godkända arbetsskador och bland dessa leder cirka 4 000 till invaliditet. Det motsvarar 16 invalidiserande allvarliga olycksfall varje arbetsdag. De invalidiserande olycksfallen ligger på en stabil nivå från år till år och tenderar att drabba samma yrkesgrupper. Det är främst poliser, väktare, brandmän, metall- och träindustriarbetare, jordbruks-, trädgårds- och skogsbruksarbetare, livsmedelsarbetare samt yrkesförare som i störst utsträckning drabbas av allvarliga olycksfall. Risken att drabbas är mellan tre till fyra gånger högre jämfört med andra yrkesgrupper.
Den könsuppdelade arbetsmarknaden avspeglar sig i statistiken. Män drabbas ofta av olycksfall i samband med arbete vid maskiner, lyftanordningar och truckar samt vid arbete på höjd. Något fler kvinnor än män drabbas av skador till följd av hot och våld, rån eller av fall inomhus. En stor del av dessa fallolyckor drabbar kvinnor som arbetar inom vård och omsorg.
Under åren 2005–2007 inträffade 8 247 våldsrelaterade arbetsolycksfall. Det innebär att var tionde arbetsolycksfall beror på hot, våld eller rån.
Bland andra mentalvårdare och yrkesförare uppvisar höga andelar allvarliga arbetsskador på grund av hot om våld.
Antalet långa sjukfall minskar mellan 2006 och 2007 i alla yrkesgrupper. De vanligaste diagnoserna för dessa sjukfall är skelettets och rörelseorganens sjukdomar samt psykiska sjukdomar. Skelettets och rörelseorganens sjukdomar är fortfarande flest men de psykiska besvären ökar – speciellt hos kvinnor inom vården.
Risken att drabbas av långvarig sjukskrivning ökar med åldern, bland både kvinnor och män. Den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro bland kvinnor under 45 år är en mental diagnos.
Inom kommuner och landsting svarar muskelsjukdomar för drygt 30 procent av sjukfallen. En lika stor andel av sjukfallen beror på en psykisk sjukdom. Inom avtalsområdet är mentala diagnoser den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro bland såväl kvinnor som män under 56 år, framgår av AFAs statistik.
AFA Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter; Svenskt Näringsliv, LO och PTK. De försäkrar anställda inom den privata sektorn samt kommuner och landsting.
AFA-försäkringarna bestäms i kollektivavtal eller andra överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter.