För att kunna leda den fackliga kampen måste Kommunal nu ompröva slutsatserna i programmet ”Solidaritet och valfrihet i välfärden” från förbundsmötet 2002.
Vi kan konstatera att utvecklingen inte har hållit sig inom programmets ramar. I många kommuner är det långt ifrån så att den helt dominerande delen av välfärds­tjänsterna utförs i offentlig regi. I till exempel Nacka kommun och Stockholms stad är det snart svårt att hitta verksamhet som bedrivs offentligt.

Konkurrensen har heller inte gett mer välfärdstjänster för pengarna. Tvärtom ser vi hur skattemedel förskingras då värdefull verksamhet skänks bort. Vi ser också hur privata företag gör miljonvinster genom att driva verksamhet på entreprenad. De präglas inte heller alltid av ordning och reda. Kommunal Stockholms läns kartläggning av företagen i Nacka visade att många saknar kollektiv­avtal och ekonomiska oegentligheter förekommer. I vår egen sektion har vi många medlemmar som drabbats av missförhållandena och ekonomisk brottslighet inom Bismilahi förskolor.
Förhoppningarna om mångfald och valfrihet har inte infriats. Inom äldreomsorgen har små företag blivit uppköpta eller utkonkurrerade, branschen har i princip del­ats upp av tre stora aktörer. Samma utveckling är på gång för förskola och skola. Norska Kommunal (Fagforbun­d­­et) har tagit ställning mot privatisering och är en av initiativtagarna till nätverket ”For velferdsstaten”. Tillsammans med övriga LO-förbund och brukarorganisationer har de lyckats vända utvecklingen och allt fler kommuner låter nu personalen utveckla och förbättra verk­samheten i egen regi. Vårt förbund borde gå i spetsen för att skapa motsvarande kurs­ändring i Sveri­ge! Förbunds­mötet kan bli ett avstamp så att ett nytt program för solidaritet i välfärden presenteras vid kongressen nästa år!

 Lena Ericsson Höijer, Kommunal Stockholm Västra

 

Läs hela uttalandet från sektionen på
www.kommunal.se/stockholm/sektion28