Krismöte om sänkta löner i Haparanda
Trots att kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S) tog tillbaka sitt förslag om sänkta löner och arbetstid för kommunanställda, höll Kommunal på tisdagskvällen krismöte.
-- Det kommer att dyka upp fler Haparanda, säger Kommunals ombudsman Lasse Thörn.
På gatorna i det lilla samhället Haparanda var det lugnt och stilla på tisdagskvällen. Men inne på Folkets hus hade en enad och beslutsam skara kommunalare samlats till krismöte. Nästan femtio personer slöt upp.
– Vi fick uppmaningen att inte ge oss! säger Ritva Johansson som arbetar som personlig assistent.
Ritva Johansson berättar att folk har varit oroliga sedan förslaget kom i fredags. De har diskuterat hur den som redan är lågavlönad skulle klara sig ekonomiskt med ännu mindre lön.
– Själv kan jag avtalet och kände ingen oro över att det skulle bli verklighet. Men man blir ju inte glad, säger hon.
Ritva Johansson, kommunalare i Haparanda, är irriterad på kommunalrådet Sven-Erik Bucht.
- Han gick ut med det här på fel sätt, säger hon.
I lokala Haparandabladet, där man kan läsa artiklar på svenska, finska och meänkieli (tornedalsfinska), ägnas ämnet en helsida i tisdagens tidning. Fackförbunden Kommunal och SKTF rasar mot förslaget och politiska kolleger klagar högljutt. Tidningens ledare är kritisk, insändare likaså. Sven-Erik Bucht själv säger sig vara nöjd med att ha satt igång en debatt.
Från Kommunals sida är budskapet entydigt: de kommer inte att gå med på några avtal som innebär sänkt lön eller arbetstid. Men scenariot att enskilda medlemmar blir ombedda att gå ner några procent i arbetstid för att en arbetskamrat ska kunna stanna är inte omöjligt.
– Vi kan ju inte veta vad som sker på arbetsplatserna med den enskilda. Därför behöver vi prata om de här sakerna, och uppmana folk att alltid vända sig till sitt lokala fack, säger Lasse Thörn.
Enligt honom är det viktigt för Kommunal att bemöta sådana här utspel direkt och resolut.
– Även om nu Sven-Erik Bucht drog tillbaka sitt förslag är det lika viktigt för oss att få komma upp och prata om hur vi resonerar, säger han.
Mötet fungerade både som en informationskväll för oroliga medlemmar och en tydlig markering från Kommunal att sänkt arbetstid och minskad lön inte kommer på fråga. Lasse Thörn gav medlemmarna i Haparanda exempel på hur en arbetstidsförkortning innebär minskad pension och arbetslöshetsersättning för de enskilda medlemmarna.
Vad är viktigast för ett fackförbund som Kommunal i dessa nedskärningstider?
– Att vi tar tag i sådana här saker på en gång och har en tydlig politisk ståndpunkt. Det är också viktigt för oss att åka ut och ha en personlig kontakt med de medlemmar som berörs och skräms upp, säger Lasse Thörn.
Med på mötet var också Barbro Öberg från Kommunal Norrbotten. Hon skulle inte bli förvånad om liknande förslag dyker upp på andra ställen.
– Det kommer i alliansstyrda Boden – var så säker, säger hon.
Efter att kommunalrådet i Älmhult i mars ville frysa de kommunanställdas löner har Kommunal varit på sin vakt. Lasse Thörn tycker att kommunpolitikerna borde vända sin frustration mot regeringen i stället för att rikta den mot kommunanställda.
– När de lägger förslag som går ut på att färre personer ska göra samma sysslor till samma lön, tror jag de skapar ett politikerförakt. Våra medlemmar upplever att de inte blir sedda i det arbete de utför.
Barbro Öberg är inte nådig i sin kritik av Sven-Erik Buchts utspel. Hon anser att det var ogenomtänkt och dumt. Och att det finns andra sätt att spara tio miljoner på. Både Lasse Thörn och Barbro Öberg nämner jobbpusslet som ett av flera goda exempel.
– Se hur väl de lyckades med det i Nynäshamn! Ibland tror jag man inom kommunerna borde fundera över hur man använder hela budgeten och inte stirra sig blind på underskottet, säger Lasse Thörn.
– Och våra medlemmar har många gånger idéer, det är synd att de kvävs på ett tidigt stadium, säger Barbro Öberg.
Haparanda kommun måste spara tio miljoner kronor till följd av minskade statsbidrag och skatteintäkter. Kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S) Haparanda gick i fredags ut med ett förslag på sänkta löner och minskad arbetstid för kommunens anställda. Alternativet var enligt Bucht att säga upp ett tjugotal personer. På måndagen backade han från förslaget.
Kommunal Haparanda har drygt 400 medlemmar, majoriteten är kvinnor.