Dagbarnvårdare fick barnskötarutbildning
Mölndal satsar på att utbilda sina dagbarnvårdare. Men inte för att de ska börja arbeta på förskola, utan för att föräldrar ska kunna välja olika slags barnomsorg.
- Den här utbildningen har gett mig massor av inspiration och kunskap, säger Marie Hagberg.
Mölndal erbjöd de hundra dagbarnvårdare som är anställda i kommunen att gå en barnskötarutbildning. Nu är de 23 som valde att läsa utbildningen klara efter två års studier på fritiden. En av dem är Marie Hagberg.
– Jag har jobbat som dagmamma i 20 år och det har varit ganska tunt med fortbildning om man säger så, säger hon.
Utbildningen var anpassad efter deltagarnas arbetssituation – de flesta jobbar heltid. Under två år hade de en kvällsträff i veckan samt inlämningsuppgifter. Dessutom ingick praktik på dagis och fritids, något som Marie Hagberg uppskattade. Men hon har inga planer på att byta jobb.
– Jag tror det är lugnare och mindre stressigt på ett familjedaghem. Våra barn blir nog lite mer sedda än på förskola där de har större grupper.
Enligt Marie Hagberg har de samma pedagogiska verksamhet som på ett dagis. Att antalet barn som går på familjedaghem minskar, tror hon beror på att kommunerna är dåliga på att göra reklam för familjedaghemmen och tala om att de finns.
Mölndal erbjöd barnskötarutbildningen eftersom flera dagbarnvårdare hade visat ett intresse för att utbilda sig. Kommunen har också en ambition att familjedaghem ska finnas som en del av barnomsorgen.
– Familjedaghem är uppskattade och får mycket goda betyg av föräldrar i de utvärderingar av barnomsorgen som vi gjort. Vi vill erbjuda föräldrar möjligheten att välja mellan förskola och familjedaghem, säger Ing-Marie Svedjenäs, på Barnomsorgs- och utbildningsförvaltningen i Mölndals kommun.
När kursdeltagarna nu är klara har de en kompetens som motsvarar barn- och fritidsprogrammet.
– Men tanken är inte att de ska börja jobba som barnskötare i förskolan. Vi vill ju att de ska kunna fortsätta arbeta som dagbarnvårdare. Hela upplägget handlar om att kompetenshöja den här yrkesgruppen, säger Ing-Marie Svedjenäs.
2005 genomförde Mölndals kommun en kampanj för att få fler att bli dagbarnvårdare. Men resultatet var klent – ökningen uteblev.
– Vi insåg att det var orealistiskt att öka gruppen som väljer att arbeta i sitt eget hem. Nu är vår ambitionsnivå att hålla yrkesgruppen på den nivå som finns i dag, säger Ing-Marie Svedjenäs.
I Mölndal står familjedaghemmen för 10 procent av barnomsorgen och förskolan för 90 procent. Det är något högre än de flesta andra storstadskommuner.
I familjedaghem tar en dagbarnvårdare hand om barn i sitt eget hem. De flesta barnen är mellan 1 och 5 år. Flera dagbarnvårdare kan arbeta tillsammans i en dagbarnvårdargrupp.
Antalet barn i familjedaghem nådde en topp på 1980-talet. Sedan dess har antalet minskat i princip oavbrutet, i takt med att förskola och fritidshem har ökat.
2008 gick 24 700 barn i familjedaghem i Sverige och det fanns knappt 5 000 familjedaghem.Källa: Skolverket