Jobbsökande måste lämna blodprov
Den som söker jobb i Sundsvalls kommun måste lämna blodprov och urinprov. Blodprovet ska visa om man har alkoholproblem och urinprovet om man använder droger.
Medborgarna i Sundsvalls kommun ska inte behöva möta en aktiv missbrukare i skolan eller i vården. Det säger Rolf Bergbom, personaldirektör i Sundsvalls kommun.
– Vi vill markera att vi ser allvarligt på förekomsten av droger och alkohol. Man får inte vara påverkad om man arbetar hos oss, säger han.
Rolf Bergbom påpekar att flera andra arbetsgivare redan gör sådana här prover. Han kan förstå att vissa ser det som en integritetskränkning.
– Det är en avvägning man får göra. I det här fallet anser vi att det är värt den här integritetskränkningen för att inte riskera att anställa en missbrukare, säger han.
Sonja Lindberg, ordförande på Kommunal sektion 11 i Sundsvall, var med när förslaget togs fram förra året. Hon tycker att det finns saker som talar både för och emot den nya drogpolicyn.
– Jag är inte helt vän av det här. Visst är det en viktig fråga att ingen ska vara påverkad på jobbet. I hemtjänsten där jag arbetar förflyttar vi oss till exempel mycket med bil och då är det ju en trygghet att veta att folk är drogfria. Men för en del människor är de här proverna integritetskränkande, det kan variera från person till person, säger hon.
Fackförbunden i Sundsvall var med i det samverkansråd som tog fram förslaget till drogpolicy.
Från början talades det om att arbetsgivaren också skulle kunna göra stickprov bland de anställda. Kommunal motsatte sig den idén. Punkten togs bort i det slutliga förslaget som kom i maj förra året.
Nu står alltså Kommunal bakom den policy som gäller. De ser ett värde i att kunna komma åt användandet av andra, mer svårupptäckta droger än alkohol.
– Vi har inte sett alkoholen som det stora problemet – har man problem med alkohol så kan man se det på arbetsplatsen. Risken är de många andra droger som man inte ser, säger Sonja Lindberg.
Men hon anser ändå att provlämnandet är i gränslandet för hur mycket arbetsgivaren får inkräkta på den personliga integriteten. Om någon blir nekad arbete på grund av höga värden i proverna, utesluter hon inte att en prövning av om den personen blivit diskriminerad.
– Jag tycker det ska bli spännande att se vad som händer juridiskt i den här frågan, säger Sonja Lindberg.
I dag finns ingen lagstiftning kring vad som gäller för drogtester av arbetssökande. Men regeringen utreder frågan och väntas lägga ett lagförslag i maj.