– Anledningen till att vi i Umeå arrangerar i år är för att det var här det startade en gång, säger Karin Danielsson som till vardags är undersköterska på uppvakningsavdelningen vid Norrlands Universitetssjukhus. Hon är en av 18 personer som planerat årets arrangemang.

Den 7-8 maj samlas undersköterskor inom anestesi, operation, intensivvård, uppvakningsvård och sterilavdelningar. Deltagarna kommer bland annat kunna lyssna på föreläsningar och se utställningar.
Ser du fram emot något särskilt i programmet?
– Jag tycker allt ska bli intressant! Vi har försökt ta fram saker som är speciellt för Umeå, till exempel en föreläsning om IVA-fotodagboken. Den funkar så att personalen skriver dagbok åt patienterna under vårdtiden som de sedan får med sig hem, säger Karin Danielsson.
Vilka kommer delta?
– Vanligtvis är det folk från Norrland. I år har även personer från Stockholm, Uppsala och Linköping bett att få komma. I dagsläget är 320 anmälda, vi brukar vara runt 150 i vanliga fall.
Hur ser det ekonomiska läget ut för sjukvården i Västerbotten så här i kristider?
– Det är ju som överallt: det ska sparas en massa miljoner. Här blir det till exempel inga återanställningar när folk går i pension.

Undersköterskedagarna startade 1984 när två undersköterskor, Eivor Öberg och Harriet Lundgren, tyckte att det vore trevligt att träffa andra inom yrket. Första inbjudan gick ut till Norra norrlands sjukvård och det var 75 personer som deltog.

Varje år går en budkavle till det sjukhus som ska arrangera nästa år. Årets arrangemang genomförs i samarbete med Umeå Folkets Hus.