Här får timvikarier också lönesamtal
Oftast brukar bara tillsvidareanställda få lönesamtal med chefen. I Nyköping gäller det alla -- också timvikarier.
Tomas Ardeheim 20, som arbetar inom äldreomsorgen är en av dem.
Det är Kommunal i Nyköping som legat på kommunen om att alla anställda ska gå igenom sina kvalifikationer inför lönerevisionen.
Hur har ni burit er åt?
– Vi har hänvisat till diskrimineringslagen, som säger att man inte får diskriminera vikarier och avtalet som säger att alla anställda ska ha lönesamtal, säger AnneCatrine Fornedal, Kommunal Sörmland.
Tomas Ardeheim, som jobbat några månader på Mariebergsgårdens äldre- och demensboende som timvikarie, hade 13 800 kronor när han började hösten 2008. I dag är hans lön 15 090 kronor.
Vi möter honom på äldreboendet som finns i en gigantisk hög huslänga.
Men den eventuella kyla man kan känna utanför förbyts inne på de ombonade avdelningarna, med moderna stora platt-tvskärmarna som fint smälter in i det gamla möblemanget. Här trivs Tomas.
Hur mycket hoppas du få nu från 1 april?
– Jag hoppas givetvis på så mycket som möjligt. Nu har jag jobbat ganska länge och kan mycket mer, 16 000-17 000 kronor vore inte dumt.
Lägstalönen enligt avtalet för en utbildad undersköterska är idag 16 500 kronor men kommer från 1 april vara 17 000 kronor i månaden. De som inte har utbildning i yrket har från 1 april 15 300 kronor.
Tomas vet inte som timvikare från månad till månad hur stor hans inkomst blir eftersom han inte vet hur mycket han får arbeta.
– Det känns mycket osäkert när man har en familj att försörja.
Tomas är gift med jämnåriga Sara och de har tillsammans en son på 15 månader och väntar ett barn till i augusti. Hans fru har inget jobb.
Har du utbildning?
– Jag gick gymnasiets barn- och ungdomsprogram men det fanns inga jobb när jag gick ut. Men inom hemtjänsten fanns det. Och efter ett tag fick jag jobb här på Mariebergsgårdens korttidsboende.
Tomas tycker om att träffa, prata med och hjälpa de gamla.
– Först i början hade jag väl samma inställning som många andra ungdomar, att det var lite obehagligt, men det tycker jag inte i dag. Det är spännande med dementa.
Din framtid?
– Jag hoppas bli tillsvidareanställd här, sen får vi se.
Hur går då lönesamtal till?
Marjo Gustafsson från Kommunals sektion 10 förklarar:
– Det finns kriterier som Tomas och hans chef ska fylla i. Sedan träffas de och jämför och blir de inte överens så får sektionen komma in.
Det gäller den anställdes bedömning om hur han/hon klarar jobbet utefter en skala på u, b, a, i. U står för utmärkt. B står för bra. A står för acceptabelt och i står för inte acceptabelt.
– Man ska också ta hänsyn till eventuell dålig löneutveckling. Då görs en handlingsplan för att man ska veta det till nästa lönerevision, säger Marjo.
Cim Svensson och Tobias Gustavsson, båda 20 år jobbar på Malmbryggshagens nya förskola strax utanför Nyköping. De hoppas på att tjäna mer än 17 000 kronor efter den 1 april. Båda är timvikarier och det är stor efterfrågan på dem inom barnomsorgen i Nyköping.
Båda har haft lönesamtal med sina chefer på förskolan.
Avtal 2009
Det tredje året i avtalet börjar i april i år, och det finns ett av-
talat utrymme för löneökningar från 1 april.
Lokala förhandlingar om hur de löneökningarna ska fördelas pågår just nu i kommuner och landsting.
Löneutrymmet är 720 kronor per heltidsanställd, plus en pott, 200 kronor för alla kvinnor som tjänar under 20 000 kronor (som kan användas till både kvinnor och män).
Ingen kan få mindre än 175 kronor.
Från 1 april i år höjs också lägstalönen till 17 000 kronor per månad för dem med lämplig gymnasieutbildning, i yrken där arbetsgivaren kräver det, och ett års erfarenhet.
Lägstalönen för övriga som fyllt 19 år är 15 300 kronor.