Grattis tjejer — ni får (kanske) vara duktiga!
Frågar hästen efter en manlig veterinär? Det skrev jag för ett tag sedan när det uppdagades att killar hade extremt mycket större chanser än tjejer att antas till den åtråvärda utbildningen, enbart på grund av sitt kön.
Centrum för rättvisa stämde Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och nu har Uppsala tingsrätt glädjande nog gett dem rätt. Det är inte okej att män med samma meriter som kvinnor ges förtur till utbildningsplatser på högskolor.
Flickor pluggar mer och får bättre betyg än killar. De söker sig i högre grad än pojkar till högskolan. Orsaken till detta vet vi inte mycket om, men konsekvenserna har dessvärre blivit en bitter medicin för alltfler ambitiösa tjejer. När de blir för många säger antagningsreglerna till högskolor och universitet stopp: Ni är för många, vi behöver lotta in lite killar.
Två tredjedelar av landets högskolor använder könsdiskrimerande antagningsregler och i drygt nio fall av tio är det kvinnor som drabbas, skriver Svd 09/03/31.
Könet blir en nackdel som väger allt tyngre ju fler kvinnor som vill in på attraktiva utbildningar och ett moment22-liknande tillstånd uppstår: Om du inte pluggar har du inte en chans och om du pluggar så har du sämre chanser ju fler av sorten kvinnor det är.
Det gäller exempelvis läkarlinjen, psykologlinjen och veterinärutbildningen. Enligt Centrum för rättvisa könsdiskrimerades närmare 8000 sökande under perioden 2006-2008.
Stämningen gäller 44 kvinnor som sökte till veterinärlinjen via urvalsgruppen folkhögskolor, en grupp som dock endast gav sökande män plats. Dessa hade 34 procents chans att antas, chansen som kvinna att komma in var 1,4 procent, berättar DN 09/03/31. Tingsrätten anser i sin dom att kvinnor helt har utestängts från att komma in efter folkhögskolestudier.
SLU tycker dock att de gör helt rätt och överklagar domen till hovrätten. I rättegången har de använt argument som att kvinnor är svagare än män och att de hellre jobbar med hundar och hästar än lanbrukets djur.
De sägs också vara ovilliga att jobba obekväma tider. Några underlag för dessa fördomsfulla åsikter har inte presenterats.
SLU:s ståndpunkt är märklig och bekymmersam. Det betyder att Sofia Lindblad, en av de studenter som trots toppbetyg från folkhögskola bortvaldes från sin drömutbildning får fortsätta vänta på att få en rättvis chans att komma in. Hon tipsades av en man som efter studierna själv kommit in, men varken han eller hon anade hur olika chanserna var.
Låt antagningen till högskola skötas med hederligt lotteri i stället, skriver Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord från Centrum för rättvisa på DN debatt 09/03/29. Dagens antagningssystem är så dåligt att detta vore en bättre ordning, menar de.
Centrum för rättvisa sätter fingret på en mycket viktig punkt: Är jämn könsfördelning i skolan verkligen ett mål som väger tyngre än intresset av att inte diskriminera? Ska ditt kön styra dina möjligheter att få en bra framtid – eller dina möjligheter att använda de betyg som i alla andra sammanhang framhålls som det mest objektiva mätinstrument vi har?
Så grattis tjejer till domen i tingsrätten. Fortsättning följer i hovrätten Och grattis Centrum för rättvisa för en utmärkt genomlysning av ett högst tvivelaktigt antagningssystem.
Det lönar sig kanske att vara duktig även om ni är många, ja faktiskt mer än hälften.