Wanja Lundby Wedins fackliga karriär började 1972 på Danderyds sjukhus, när hon som undersköterska blev kontaktombud. Efter många år inom Kommunal fortsatte hon till LO och blev år 2000 dess första kvinnliga ordförande. Den karriären tänker hon fortsätta.
Det beskedet gav hon på  en presskonferens sent i går kväll.
– Jag har aldrig haft annat än medlemmarnas bästa för ögonen, sa hon.

Samtidigt förklarade hon att hon är bestört över vad som skett bakom ryggen på styrelsen i AMF, där hon ingår.  
En enig styrelse i AMF pension säger att det är för mycket pengar utbetalda till förre vd Christer Elemehagen och detta är inte i enlighet med det avtal som är tecknat med honom.

En revisorsutredning visar, enligt LO, att styrelsen inte fick kännedom om viktiga detaljer i Elmehagens pensionsvillkor.
LO kräver även tillbaka de belopp som Elmehagen tjänade på att flytta sitt privata pensionssparande innan AMF:s återtag. Det strider mot de etiska reglerna.
Wanja Lundby Wedin pressades hårt av journalisterna att förklara vad som skett och varför hon kände sig lurad och vem som lurat henne, vilket var svårt att reda ut, eftersom detta fortfarande ska utredas.

AMF-pension betalade in 770 000 kronor i månaden till Elmehagens pension de sista 2,5 åren som han ledde bolaget.
– Som styrelse kryper vi inte undan ansvar. Vi fick en förklaring till de där pengarna, att det var gamla åtaganden. Vi godtag dessa förklaringar som rimliga. När hon nu har förstått att de där 770 000 kronorna inte hade med gamla åtaganden att göra är hon upprörd.

En ersättningskommitté fattade beslut om ett anställningsavtal för vd. Ordförande i styrelsen, Göran Tunhammar, fick i uppdrag att verkställa beslutet.
– Vi i styrelsen fick en rapport efter att avtalet var tecknat.
I kommittén ingick Erland Olausson, tidigare avtalssekreterare på LO, men sättet att verkställa anställningsavtalet, har inte varit förenligt med dess intentioner, enligt Wanja Lundby Wedin.
Ett stort ansvar läggs på vd Christer Elmehagen och hans agerande i styrelsen. Ett stort ansvar faller också på Göran Tunhammar, styrelsens ordförande, men även han känner sig vilseledd, uppger LO:s ordförande, som inte ville säga om hon ska sitta kvar i styrelsen.

LO kommer nu att föreslå en rad förändringar och se över hur arbetsformerna i bolaget.
För att LO-medlemmarna ska få ökat förtroende för bolaget och även AFA Försäkring ska deras framtida styrelseordföranden vara personer som är oberoende i förhållande till ägarna.
– Vi drar lärdom av det som hänt och skärper kampen mot orimliga ersättningar.  

Wanja Lundby Wedin tycker i efterhand att hon borde varit mer enveten och krävt papperna på borden.
Att kräva hennes avgång kan bara LO:s medlemmar göra och ingen annan, Det vore att underkänna demokratiska  beslut, sa hon. 
Det är upp till LO-styrelsen att bestämma om hon ska sitta kvar i AMF-styrelsen.

Pensionsbolaget AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv gemensamt. AMF:s styrelse har satt av 62 miljoner kronor till förre vd Christer Elmehagens pension, alltsedan han blev VD där 1998. Sammanlagt har han fram till 2008 dessutom fått 42 miljoner kronor i lön.

Revisorerna, Ernst & Young, har i en första rapport granskat de pensionsinbetalningar som gjorts. Också att Christer Elmehagen och vice vd Ingvar Skeberg flyttade sina pensionspengar. Därmed slapp de det återtag av pensionspengar som drabbade fler än tre miljoner sparare i bolaget. Elmehagen flyttade 33 miljoner kronor.
Nu fortsätter utredningen.