Hotad barnskötare får livränta
En barnskötare i Norrköping blev hotad av en förälder. Trots psykiska besvär och svårt att fortsätta arbeta så fick hon ingen hjälp av sin arbetsgivare och försäkringskassan sade nej till ansökan om livränta. Nu har länsrätten gått emot beslutet och gett barnskötaren rätt till livränta.
En barnskötare i Norrköping utsattes i februari 2004 för hot av en förälder. Det var vid hämtning som en pappa blev arg och skrek åt barnskötaren, han ska ha sagt att han åt starka mediciner som kunde leda till att han kunde använda pistol.
Pappan ska sedan ha börjat dra fram något ur fickan, som barnskötaren trott var en pistol, men som visat sig vara mediciner. Barnskötaren tog det hela väldigt hårt, och har sedan händelsen inte kunnat arbeta ordentligt.
– När sådant här händer så behöver man allt stöd man kan få. Barnskötaren ville göra en polisanmälan men arbetsgivaren ville inte det. Han ansåg inte det nödvändigt, vilket är väldigt konstigt, säger Eva Jeppson, från kommunal Östergötland sektion 7, som har funnits med under delar av processen.
Efter händelsen har barnskötaren mått dåligt, känt sig rädd och deprimerad. Barnskötaren har haft svårt att jobba, och periodvis varit sjukskriven. Abetsgivaren har inte gett barnskötaren något stöd, och chefen på avdelningen har svårt att uttala sig om händelsen eftersom hon inte var närvarande vid själva hotet.
2006 polisanmälde barnskötaren själv det inträffade. Men försäkringskassan ville inte ge någon livränta då de tyckte ord stod mot ord eftersom arbetsplatsen inte polisanmälde händelsen.
Försäkringskassan skriver i sitt beslut att den aktuella händelsen inte verkar vara ha varit så svår att den kan ha orsakat en varaktig nedsättning av arbetsförmåga på grund av psykiska besvär och ångestsyndrom.
– Försäkringskassan är en mall, man kan inte utgå från att alla människor reagerar lika, eller ska vara friska efter en viss period, säger Eva Jeppson.
Länsrätten säger nu emot försäkringskassan och ger barnskötaren rätt i sin överklagan. På länsrätten säger man att symtomen talar för att det inträffade tagit barnskötaren mycket hårt. Länsrätten ger därför barnskötaren rätt till livränta från begärt datum.
– Vi från Kommunal har som sektion funnits med under hela resan, och tagit del i alla möten och liknande. Så det känns oerhört skönt när vi nu fått rätt igenom länsrätten, barnskötarens hela liv har förändrats efter händelsen. Nu är hon jätteglad, säger Eva Jeppson.
Livränta
Livränta betalas ut till den som har skadat sig så mycket att personen måste minska arbetstiden med minst en femtondel. Nedsättningen av arbetsförmågan måste vara bestående eller beräknas hålla i sig under minst ett år. Livränta kan beviljas för en viss tid, eller tills vidare.
Livränta ska täcka den inkomstförlust som den sjukskrivne fått på grund av skadan. Livränta kan ges om den drabbade måste rehabiliteras, omskolas, placeras om till arbete med lägre lön eller när den sjuke inte kan jobba alls. När man beräknar livräntan jämför man den inkomst du skulle ha haft om du inte blivit skadad med den inkomst du beräknas få med skadan. Livräntan är skillnaden mellan inkomsterna.Källa: Försäkringskassan