Bonuslön till vårdanställda i Lidköping
I Lidköpings kommun får 130 personer bonuslön för 2008. Madeleine Sparlund, undersköterska på Mariagruppen är en av dem som ska vara med och dela på 527 561 kronor.
- Jag tycker det känns bra att kunna få ut lite extra om man gör ett bra jobb, säger hon.
Det har funnits bonuslöner inom vården i Lidköpings kommun sedan 2000 då Mariagruppen inom hemtjänsten startade med det. Då var de tio tjejer som ville prova, idag är 303 personer med i bonuslönesystemet. Av dessa får 130 bonus för 2008.
För att få någon bonus måste man kunna visa positiva ekonomiska resultat, glada vårdtagare och nöjda anställda. Genom enkätundersökningar ser man hur nöjda personalen och kunderna är med service, arbetsmiljö och annat. Är det positiva resultat på alla punkter så får de som arbetar i den enheten en del av det ekonomiska överskottet.
– Vi sparar inte in på en massa saker, så det går inte ut över våra vårdtagare. Däremot tänker man efter en extra gång om man måste ta in en vikarie när någon är sjuk, eller om vi kan klara det den dagen ändå, säger Madeleine Sparlund.
Mariagruppen har sedan 2000 åkt runt i landet för att marknadsföra bonuslönesystemet. Under möten och workshops har folk tagit del av hur systemet fungerar.
– Vi har fått mycket positiv respons under dessa tillfällen, men sedan hur användningen av bonussystemet har spridit sig i resten av landet, det har vi ingen aning om, säger Stellan Pettersson, personalsekreterare för vård och omsorg i Lidköping.
I Lidköping ökar intresset för att arbeta med bonussystem, sedan starten har fler börjat tillämpa systemet, hittills har ingen hoppat av.
– Jag tycker att det känns bra att kunna få ut lite extra om man gör ett bra jobb, vårdtagarna svarar ju positivt på enkäterna, det är bara att hoppas att de är ärliga, säger Madeleine Sparlund.
Hur mycket enheten än tjänat in, så får de aldrig ut hundra procent av vinsten, tjugofem procent av vinsten går alltid tillbaka till kommunen.
Elva enheter fick bonuslönen, och femton blev utan 2008.
– Det viktiga är inte pengarna, man vill få feedback på det man gör, så att man vet om man gör ett bra jobb. Det är klart att det kan sticka folk i ögonen att vi får extra pengar, men vi gör ett bra jobb och det är ju ingenting i jämförelse med storfräsarnas höjdarbonusar, säger Madeleine Sparlund.
Så här fungerar bonuslönen:
Bonusen kan max bli 12 000 per heltidsanställd. Tre punkter ska vara uppfyllda för att det ska bli utbetalning.
Det måste finnas ett överskott att ta av. 40 procent av bonusen bygger på ekonomin.
Dessutom måste vårdtagarna vara nöjda. Det mäts med en enkät årligen där vårdtagarna får säga vad de tycker om vården. De gamla betygsätter vården på en skala från 1 till 4 och betyget måste vara minst 3 för att bonus ska utgå. Vårdtagarnas tillfredsställelse står för 30 procent av bonusen.
Till det kommer att arbetsmiljön ska vara bra och att alla ska trivas med jobbet. Den inre miljön mäts med enkät och betygsätts med en skala på 1–5 där det krävs minst tre för att bonus ska utgå.