Slösa inte bort deras framtidstro!
"Man slutar skolan på fredagen och på måndagen anmäler man sig som arbetslös."
Så beskriver en av de unga vi intervjuar verkligheten på arbetsmarknaden just nu. 20-åringar med framtidsdrömmar ska inte behöva börja vuxenlivet så. Men så hårt kan det vara för en växande grupp unga.
I gruppen 15-24-åringar saknar 24,1 procent jobb. Det handlar om 136 000 ungdomar som skulle kunna tillföra arbetsplatser och företag sin nyfikenhet, sitt engagemang och sina kunskaper, men som får signalen att de inte behövs. Ett sånt slöseri!
Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet av alla EU:s medlemsländer och det är en sorglig utveckling. När lågkonjunktur och finanskris stryper antalet lediga jobb, minskar även viljan att anställa unga. Svenskt Näringsliv och arbetsgivarna använder de ungas arbetsmarknad som ett argument för att det ska bli lättare att strunta i turordningen, om några äldre slängs ut i otrygghet så skulle de unga kunna komma in. Men vad vinner vi på att ställa olika åldrar emot var-andra?
Lagen om anställningsskydd, Las, är redan perforerad av hål, och de många anställningsformer som finns för deltid, projekt, timme med mera skapar en alternativ arbetsmarknad vid sidan om som inte verkar störas av Las. Det är där ungdomarna finns, och det bekväma i dessa anställningsformer gör att arbetsgivarna använder dem som dragspel år ut och år in och lätt kringgår företrädesrätten till tjänst genom att bara sluta ringa dem som ”bränns”. Det är ett cyniskt spel som borde diskuteras mera.
Regeringens recept är sänkta arbetsgivaravgifter för personer under 26. Men sänkta arbetsgivaravgifter är knappast rätt väg, skriver tre forskare och nationalekonomer, verksamma vid IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitiska utvärderingar, i senaste Ekonomisk debatt (1/2009). Sådana sänkningar är inte ett effektivt sätt att öka sysselsättningen, säger de och konstaterar precis som LO-ekonomerna, att det även är en dyr metod. Varje skapat jobb kostar cirka 800 000 kronor, så den eventuellt ökade sysselsättningen har ett mycket högt pris.
Det hade varit möjligt att få en nästan dubbelt så stor ökning i antalet sysselsatta om man i stället direkt subventionerat anställningar fullt ut ute i företagen, skriver forskarna. Statsbidrag direkt till anställningar kan alltså ge dubbelt så många jobb. Fler i arbete och dubbel nytta för skatten borde även finansministern vara intresserad av. Ge alla unga som i dag valsar runt i en jobbgaranti utan utsikter en betald praktikplats i stället!