1) Varför är du negativ till privatisering?
– På grund av de negativa följd­erna. Se bara på städarnas hårda yrke. Färre får göra jobben på kortare tid, när priserna pressas. Nästan ingen orkar utan förtidspensioneras. Det ger ökade sjuk­vårds- och pensionsutgifter. Så är det på område efter område.
 
2) Norska Fagförbundet är i högre grad emot privatiseringar än det svenska Kommunal, vad tror du det beror på?
– Vi förstår inte att vårt broderfolk i så hög grad accepterar konkurrensutsättning. Inte bara det norska facket kämpar mot detta utan även ISKA.

3) Kommunal har även medlemmar inom den privata sektorn, då kan man väl inte bara vara avog?
– Den lite ytliga debatten lade vi tidigt bakom oss här i Norge. Vi riktar inte kampen mot de privatanställda utan bygger allianser med dem för att begränsa marknadskrafternas inflytande.

4) Vad är det viktigaste budskapet i din nya bok?
– Att vi inte ser allvaret i hotet mot välfärdsstaten, att den håller på att ändra karaktär inåt. Den har varit ett sätt att kollektivisera risken, det vill säga att vi tar ett gemensamt samhälleligt ansvar. Nu är den individuella risken på väg tillbaka. Ett exempel är att det anses vara ens eget ansvar om man inte har arbete. Man blir pålagd skuld och skam. På det sättet undergrävs välfärdsstaten.

5) ”For velferdsstaten” hade nyligen konferens med 450 deltagre, var du nöjd med den?
– Mycket nöjd. Vi fortsätter att utmana den sittande rödgröna regeringen, som inte alltid motsvarar förväntningarna. Den fortsätter att bygga in marknadslösningar inom den offentliga sektorn. Mest tydligt är det i sjukvården, det kan bli en stridsfråga vid stortingsvalet i år. Finanskrisen visar att vi måste reg­lera kapitalet. Låt oss få en statsbank. Då slipper vi en finansminister, som måste övertala bankcheferna att sänka räntan.

6) Vad ser du för alternativa lösningar inom den offentliga sektorn?
– Att satsa på de anställdas kompetens. Det pågår försök med modellkommuner. Och kvalitetskommuner, där Fagforbundet, kommunadministration och politiker samverkar.

7) Hur orkar du år efter år och vara dina ideal trogen?
– Jag har aldrig förstått varför man skulle ge upp sina ideal. Och så får jag energi av att vinna ibland. Det var en stor seger när vi år 2005 blev kvitt högerregeringen och lyckades stoppa privatisering av skolor och persontrafik inom järnvägen. Nu vill vi att de norska länen ska bilda egna bussföretag i offentlig regi.

ID: Asbjørn Wahl

Ålder: 56 år.
Yrke: Ledare "For velferdsstaten", en allians av fackförbund och andra organisationer, bildad 1999. Rådgivare i norska Fagforbundet. Vice ordförande i vägtrafiksektionen inom ITF, Internationella Transportarbetarefederationen.
Bor:
Oslo.
Familj:
Käresta, två barn.
Aktuell: med boken "Velferdsstatens vekst - og fall?" (Gyldendal).

Tre måsten

Att ha vänner.
Samhällsengagemang.
Att ha frihet att kämpa för vad jag tror på.

Fem snabba svar

GÅ PÅ TUR / LÄSA EN BOK
OLJA / VINDKRAFT
VALFÅNGST / SILLFISKE
KOMMUNALT / KOOPERATIVT
MICHAEL MOORE / NAOMI KLEIN