SVAR: När man slutar arbetet 21.00 på kvällen och börjar 07.00 nästa morgon får man bara 10 timmars dygnsvila. Enligt 13 § arbetstidslagen ska alla arbetstag-are ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila). Tillfällig avvik-else får göras om det föranleds av något särskilt förhållande, som inte kunnat förutses av arbetsgivaren. Arbetstagaren ska också ha motsvarande kompensationsledighet.
Ni har satt den ovan beskrivna arbetstiden i system och som du själv är inne på innebär det ett brott mot arbetstidslagen. Man kan dock göra avsteg från regeln omd dygnsvila genom kollektivavtal på central nivå, om de berörda arbetstagarna exempelvis får en kompensationsledighet. I andra hand kan Arbetsmiljöverket ge dispens från
dygnsviloregeln. 

Rättelse om dygnsvilan (090423)
Tack till de KA-läs­are, som uppmärksammat att svaret på frågan om dygnsvilan i KA 6/2009 inte var korrekt. Jag skrev att signaturen Else-Britts arbetsgivare bryter mot arbetstidslagen.
Men som Lena N i Hedemora påpekar finns inget som hindrar att dygnsvilan läggs ut i början av en 24-timmarsperiod och sedan i slutet av nästa. 24-timmars­perioden kan börja vilket klockslag som helst under kalenderdygnet och ska användas konsekvent under hela schemaläggningsperioden.
Trots att det bara är tio timmars vila mellan 21.00 och 07.00 är det möjligt att följa lagen. Det beror på när brytpunkten för en ny 24-timmarsperiod läggs, arbetspassens längd samt när föregående arbetspass slutar och när efterföljande pass börjar. Huvudsaken är att arbetsgivaren lägger ut minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under 24-timmarsperioden.
Som Lena N påpekar kan man klara detta genom att bestämma brytpunkten till 03.00, lägga ut elva timmar i början av 24-timmarsperiod 1 och elva timmar i slutet av period 2 om arbetspassen ligger mellan 14.00 och 21.00 och mellan 07.00 och 16.00.
Nu skriver Else-Britt i KA 6 att dagarbetspassen börjar en timme tidigare på helgerna, vilket kan innebära att enskilda arbets­-tagare inte får sin dygnsvila enligt lagen. Men detta går inte att avgöra utan att se hela schemat och veta brytpunkten. Jag beklagar att mitt svar i nr 6/2009 blev missvisande.    
Annett Olofsson