ISKA kritisk till Världsvattenforumet
ISKA och ideella organisationer från 70 länder kräver ett slut på Världsvattenforum i dess nuvarande form. Forumet i Istanbul fick även skarp kritik av ordföranden i FN:s generalförsamling. Nio länder vill att FN i framtiden står för dem.
Det var det femte världsvattenforumet som anordnades i Istanbul. Med omkring 30 000 deltagare. Men näst sista dagen fick ISKA, Internationalen för offentligt anställda, och andra ideella organisationer nog.
De vill ha ett öppet och demokratiskt forum, vilket de inte tycker finns nu.
Det kastas dessutom bort miljontals dollar och politiskt kapital på intetsägande deklarationer, enligt dem.
Kritiken riktar sig mot World Water Council, den organisation som anordnade forumet och har nära anknytning till de stora vattenföretagen Veolia och Suez.
Forumets motto är att överbrygga klyftor. Men David Boys från ISKA ansåg att den stora klyftan finns mellan världens människor som inget hellre vill än ha vatten och de som representerar utvecklingsbanker och företag.
- Det är visionerna hos de senare som har gett oss en ekonomisk kris och kastat ut mängder av människor i arbetslöshet.
David Boys krävde även ett slut på Världsbankens engagemang i de organ som arbetar för privata lösningar.
- Vi vill ha bort anställda från Världsbanken som fortsätter att driva på en privatiseringsagenda, fastän de har kastat bort 15 år av utveckling på detta.
Ett liknande krav ställde han även på andra utvecklingsbankerna.
Han fördömde även hur de som fredligt demonstrerade för rätten till vatten blev behandlade. Två demonstranter från USA och Tyskland deporterades. Andra blev slagna och arresterade.
- Den turkiska säkerhetsapparaten har gått för långt med att undertrycka det fria ordet.
Miguel d´Escoto Brockmann, ordförande i FN:s generalförsamling, uttryckte även han sin stora oro över att forumet är djupt influerat av privata vattenföretag.
- De som ser privatisering av vatten som en vara att handla med precis som olja förnekar människor en mänsklig rättighet lika basal som luften vi andas, sa han.
Adriana Marguiso, ordförande för vattenverksarbetarna i Uruguay, som är en av de stater som ville ha vatten som mänsklig rättighet inskrivet i ministerdeklarationen.
ISKA kräver att vattnet ska vara en mänsklig rättighet. Det innebär inte fritt vatten, men att människor ska ha råd att betala för det och inte tvingas avstå från vatten på grund av det höga priset.
En av dem som slogs för detta på forumet, var Adriana Marquisto, ordförande för vattenverksarbetarna i Uruguay.
Över tjugo länder, framför allt i Latinamerika och Afrika, ville ha vatten som mänsklig rättighet inskrivet i den ministerdeklaration som presenterades på forumets sista dag.
Men i deklarationen står enbart att vatten är ett mänskligt behov.
Brasilien, USA och Egypten blockerade vatten som rättighet.