Vattenbolag samarbetar över gränserna
I allt fler länder pågår ett samarbete mellan offentliga vattenbolag över gränserna. Samtidigt som Stockholm Vatten upphört med sådana projekt.
På Världsvattenforumet i Istanbul finns Steen Bjerggaard. Han arbetade tidigare hos Stockholm Vatten och bidrog med expertstöd till bland annat Rigas vattenbolag.
Sten Bjerggaard.
Sådana projekt får inte längre förekomma hos Stockholm Vatten.
Så nu har Sten Bjeeregard funnit en ny arena. Han är anställd hos IWA, International Water Association. Han lanserar WOPs Vattenoperatörernas partnerskap, ett samarbete mellan vattenanläggningar – utan vinstintresse.
– Det är massor av aktiviteter på gång över hela världen. Den partner som behöver hjälp går ut och hittar en partner som kan hjälpa. Olika regioner i världen har vattenföreningar som jobbar med WOPs program.
WOPs kom till bland annat på initiativ av David Boys från ISKA, Internationalen för offentligt anställda. Han sitter med i FN:s rådgivande styrelse för vatten och avlopp. Svåra förhandlingar ledde till en kompromiss, enligt honom. Även den privata sektorn kan delta men man får inte göra vinst på projekten.
Så samarbetar Kapstaden i Sydafrika med Oslos va-anläggning, Brasilien med Peru, listan kan göras lång.
I Sverige får inte vattenbolagen använda konsumenternas pengar till att bistå vattenbolag i andra länder.
Både i Holland och Schweiz bidrar konsumenterna med någon extra procent till vattentaxan, som går till att bistå andra länders vattenförsörjning. Så har staden Lausanne ett partnerskap med två kommuner i Madagaskar.
I Da Nang i Vietnam förbättras vattenförsörjningen av det holländska kommunala Evides Vitens.
– Vi förser även skolor med toaletter, säger Gerard Soppe, chef för projektet. Han ger exempel på en skola där det på 400 elever endast finns två toaletter, en för flickor och en för pojkar.
Bolaget har skapat en fond ”Water for Life” där de holländska kunderna frivilligt kan bidra med pengar till speciella projekt i u-länderna.