– Kommuner och landsting måste utveckla en samordningsfunktion som gör att äldre personer med stora hjälpbehov kan få en god och trygg vård och omsorg, säger Christer Neleryd som är chef för äldreenheten på Socialstyrelsen.
Kraven blir högre på landsting och kommuner när de äldre får större möjlighet att välja vem som ska utföra vården i hemmet. Christer Neleryd tycker att det är viktigt att de äldre får rätt information, det måste också finnas en bra samverkan mellan kommun och landsting för att vården ska fungera.

I lägesrapporten lyfter Socialstyrelsen upp problemet med läkemedelsuppföljning. Socialstyrelsen uppskattar att drygt 200 000 äldre personer som har hemtjänst eller vårdas i särskilt boende behöver hjälp med att ta sina läkemedel. Kvaliteten i de äldres läkemedelsbehandlingar, och att det skrivs ut för mycket läkemedel är oroväckande.
– Vi har påpekat dessa saker i många år, och vi ser fortfarande inga speciella förbättringar, säger Christer Neleryd.
För att det ska ske en förändring kommer Socialstyrelsen under året att komma ut med nya föreskrifter när det gäller bland annat läkemedelsuppföljningen.

När vård- och boendeplatser läggs ned måste resurserna, speciellt inom sjukvården, stärkas för att kunna ge de äldre en bra vård och omsorg i hemmet, menar Socialstyrelsen. Mellan åren 2002 och 2007 har antalet vårdplatser inom den slutna vården minskat med sex procent.