– Vi i Kommunal sektion 14 i Kalmar län och LO-facken har samlat in pengar till ett barnhem som vi stödjer. Det heter Betesda Foundation och finns i staden Galati i sydöstra Rumänien. Vi har samlat in pengar under många år, till exempel under Hultsfredsfestivalen och på våra möten. Från början stödde vi ett barnhem i Polen, men när situationen blev bättre där började vi se oss om efter ett annat barnhem. Nu är det tredje gången vi besöker Galati.

Hur kom det sig att ni valde det här barnhemmet?
– Vi fick tips om det av en bekant. Det är två ungdomar som har startat det från grunden, från att tidigare ha varit ett statligt barnhem som stängts ner. För en tid sedan bestämde Rumänien att de skulle stänga alla statliga barnhem för att Rumänien skulle ”se fint ut”. Men gatubarn och föräldralösa barn fanns ju ändå. Det här barnhemmet är väldigt fattigt och helt beroende av bidrag.

Vad kommer ni att göra under den vecka ni är där?
– Vi ska förstås överlämna pengarna. Vi brukar också ta med barnen till Mc Donalds och bjuda på mat. Sedan besöker vi även fattiga familjer och tar med mat till dem. Överlag kan man säga att vi deltar i deras vardag. Tidigare har vi bott på hotell, men den här gången ska vi få bo på barnhemmet. De som driver stället är verkligen otroliga människor, de är där nästan dygnet runt och försöker vara som en familj för barnen.

Hur är situationen i Rumänien för folk i allmänhet?
– Många rumäner har det svårt ekonomiskt. Vi har fått höra att mat och boende är väldigt dyrt med tanke på de låga löner man har.

Vilka är ni som åker?
– Det är jag och LO-fackens ordförande i Hultsfred Conny Kristensen. Dessutom har vi i år med oss fyra ungdomar från Jordruksgymnasiet. De visade intresse för att hjälpa oss samla in pengar, och har fått ihop 17 000 kronor.

Hur pass engagerade är Kommunals medlemmar i det här projektet?
– De lägger gärna en slant i våra bössor, och ibland hör folk av sig och undrar om vi behöver något särskilt att ta med. Nu har vi köpt med oss mycket ljus och kaffe, för sådana varor är dyra där nere.

Fotnot:
Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, de som åker ner betalar resor och uppehälle själva. På Betesda Foundation bor ett 40-tal barn.