Kan ni tänka er poliser utan polisuniform, eller parkeringsvakter i civila kläder?

Uniformer i yrket har betydelser vida utöver att ge bärarna en yrkesidentitet. De talar också om för medborgarna vad deras uppdrag går ut på. Det ger både skydd för dem som har uniformen och en respekt för uppdraget hos dem som kommer i kontakt med dem. En p-vakt utan uniform skulle förmodligen inte kunna göra något utan att bli utskälld. Poliser i civila kläder är det ingen som ens funderar på.  (Hoppas jag!)

Sjukhusdirektören Björn Ragnarsson menar att den vita läkarrocken egentligen inte är något obligatorium enligt regelverken. Och det må vara hänt. Om den bidrar till bättre hygien eller inte beror väl på hur ofta den tvättas.
Men nog tror jag att en vit rock som hålls ren och inte tas hem är betydligt bättre även ur smittspridningssynpunkt än att gå i egna kläder. Så ser man ju på saken inom exempelvis hemtjänsten, där allt fler får arbetskläder. Ska läkarna då gå åt andra hållet?

Att läkare ska visa vilka de är och vilket ansvar de har genom kläderna är inte lika reglerat. I öppenvård och psykiatri är rocken inte alltid på. Men de flesta läkare väljer ändå att vara uniformerade.

Jag tycker det är bra. Kanske väljer läkaren att vara ”civilklädd” för att inte skrämma patienterna? Men jag tror effekten kan bli den motsatta.
En vit rock är en stark symbol. För patienterna blir det då tydligt vilken yrkesgrupp som möter dem, vilket är lugnande i en miljö som ändå är så förvirrande full av känslor och människor i olika roller.

Läkaryrket är en profession som kräver legitimering. Det är därför inte heller fel att informera om befattningen på ett enkelt sätt i vårdsammanhang. Att sedan vita rockar kanske bärs av ytterligare grupper i vården kan skapa förvirring, och jag tycker nog att det ur patientsäkerhetssynpunkt är bra med så tydliga klädkoder som möjligt.

Låt läkarna behålla sina rockar!