Sedan 2006 har Kommunal i samarbete med Folksam erbjudit samtalsstöd till medlemmar som utsatts för våld i hemmet. Stödet kallas ”Någon att prata med” och innebär upp till tio kostnadsfria samtal hos psykolog.
– De flesta lämnar relationen, säger Ulrika Lundgren som är ansvarig för verksamheten.
Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande problem. Enligt Ulrika Lundgren kommer var tredje kvinna i världen att bli misshandlad och var femte kvinna våldtagen under sin livstid.

Under 2008 fick cirka 50 personer samtalsstöd med hjälp av Kommunal. Samtalen pågår mer frekvent i några enstaka kommuner.
– Vi vet inte varför den geografiska spridningen inte är större. Övergrepp förekommer ju över hela landet – i storstäder och på landsbygd, i de fina villakvarteren och i förorter, säger Ulrika Lundgren.
Verksamheten Mäns våld mot kvinnor handlar inte bara om att erbjuda samtalsterapi, utan också om utbildning och påverkan.
– Att bilda opinion och sprida kunskap är minst lika viktigt. Det handlar om att göra den här frågan synlig, säger Ulrika Lundgren.
Hon har precis ordnat en årlig kurs för alla handledare i Kommunals 23 avdelningar. Tanken är att handledarna ska sprida kunskapen vidare till sektioner och arbetsplatser.

Ett gott exempel på vad man kan göra finns i Ljungby. Där har Mia Åberg-Johansson fått arbetsgivaren att betala för utbildning av skyddsombud på arbetstid. Hittills har ett femtiotal ombud i Ljungby kommun och landsting fått utbildning om mäns våld mot kvinnor.
– De har träffats vid fem tillfällen. Vid de olika träffarna kommer bland andra kvinnojouren, polisen och socialtjänsten och pratar om problemet ur sin synvinkel. Vid ett tillfälle får de också möta en kvinna som själv varit utsatt för våld, berättar Mia Åberg-Johansson.

Skyddsombuden ska nu försöka föra kunskapen vidare på sina arbetsplatser. Mia Åberg-Johansson säger att det inte varit särskilt svårt att få arbetsgivaren att betala för utbildningen.
– De har insett vikten av att ha personal med kunskap om det här problemet på arbetsplatserna, säger hon.
Den 4 mars beslutade Kommunals förbundsstyrelse om att göra verksamheten Mäns våld mot kvinnor permanent.

Kommunal erbjuder alla medlemmar som blivit utsatta för våld i hemmet samtalsstöd – upp till tio kostnadsfria samtal med psykolog.
Hjälpen riktar sig till alla medlemmar, oavsett kön eller sexualitet.
Man kan också få hjälp att kontakta sin lokala kvinnojour. Samtalsstödet ”Någon att prata med” och är ett samarbete med Folksam, Sveriges Kvinnojourers Riksförbund (SKR) samt Kris- och traumacenter.

Kris- och Traumacenter har ett nätverk av professionella terapeuter i hela Sverige. Du kommer i kontakt med dem genom att ringa: 020-95 38 27. Telefonen är öppen på vardagar mellan klockan 07.30-21.00.