Elias Andersson

Foto: Christina Bruun

– Kommunal vill undersöka ridstallar och travbranschen ur ett könsperspektiv. Därför tipsades jag som genusvetare om detta när jag gjorde min praktik på Kommunal. Annars läser jag genusvetenskap vid Lunds universitet

Vad fann du?
– Att de flesta som sköter och vårdar hästar är tjejer. Att de många unga tjejer som arbetar som hästskötare älskar sitt jobb, men det är både ensamt och farligt. Jobbet kopplas ihop med mjukhet, omvårdnad och andra traditionellt kvinnliga egenskaper. Dåliga arbetsförhållanden, låga löner och begränsade karriärmöjligheter står också i direkt motsats till manliga ideal.

Du har också undersökt hästens historia i Sverige?
– Stallet är sedan gammalt en manlig miljö. Den har historiska rötter i jordbruket, skogen och militären, hästen var länge en manlig symbol. Husarer, officerare och lantbrukare använde hästen i arbetet. Det fanns drygt 700 000 hästar på 1920-talet. Sedan minskade det till 50 000 1980.

Hur är det idag då?
– Idag är antalet ökat igen. Nu finns drygt 280 000 hästar i Sverige. Hästsporten har vuxit till en populär fritidssysselsättning, särskilt för tjejer. Travet har utvecklats till en folkrörelse. Varje år omsätter hästhållningen närmare 50 miljarder kronor. Runt 100 000 personer arbetar med hästar, men bara en liten del är anställda på heltid. Men ytterst få är fackligt anslutna.

För många är hästar en fritidssyssla medan anställda har det som yrke, hur går det ihop?
– Det går inte alltid ihop, det finns en stor gråzon. Större delen av jobbet kring hästarna är oavlönat och sköts av unga tjejer som ofta drömmer om att få arbeta med hästar i framtiden. Yrkeshästskötarna jobbar med stor kärlek för att hästarna ska må bra. Men vissa arbetsgivare, både män och kvinnor som har sin fritid i ridklubben, utnyttjar deras lojalitet och låter hästarnas bästa gå före skötarnas hälsa.

Kan man inte ändra på detta då?
–  Inom hästsportkulturen är hästarnas välmående överordnat. Det bidrar till att osynliggöra maktrelationerna. För att skapa trygghet krävs tydliga roller och kollektivavtal, säger Elias Andersson.

Hur är den fackliga medvetenheten ute i stallarna?
– Dålig, det är bara en liten del av personalen som är med i facket.

Gillar du själv hästar?
– Nej det är inte min grej, jag är mer intresserad av människor.