Vem äger ett kvinnoliv?
Hedersrelaterat våld mot unga kvinnor är en laddad fråga. Att tala om religionens och kulturens roll i förtrycket är svårt, men viktigt. Det finns där och hindrar flickor, men också deras bröder att växa upp under jämställda villkor.
Våldet är inte annorlunda än det våld alla kvinnor kan riskera i mötet med brutala män hävdar en del debattörer, som inte vill definiera problemen utifrån patriarkala kulturer av rädsla att klassas som rasister. Att det självklart inte är så i alla hem från länder som har gamla hederstraditioner måste betonas. Men vi skyddar och hjälper inte flickorna genom att stoppa huvudet i sanden.
I boken ”Vid 20 börjar den ruttna” (Premiss förlag) berättar fem unga kvinnor om sina erfarenheter. Författaren Maria Hagberg har grundat nätverket mot hedersrelaterat våld och ser detta våld som det svåraste hon stött på under sina snart 20 år som socialarbetare. Hon har mött bortemot 150 ungdomar, dessa utgör inte hela sanningen, men de har alla likartade erfarenheter. Hedersrelaterat våld är, skriver Hagberg ”kvinnofientligt, rasistiskt och homofobiskt och dess främsta syfte är att kontrollera kvinnans sexualitet”. Kvinnan ses som en egendom. Det är inte bara bröder och fäder som slår, utan även mödrarna medverkar. Flickorna hålls i hårda tyglar och lär sig passa upp och lyda sina bröder. Att studera är inte självklart. Tonårsbröllop som arrangeras är mycket vanligt. Misstron mot andra kulturer, även den svenska, är ofta stor.
De fem som intervjuats har skadats både till kropp och själ. Några har återskapat bra relationer med sina familjer, vilket är hoppingivande. Andra lever med dödshot.
Vad kan göras för att hindra hedersvåld? Här är några av Hagbergs förslag:
– Använd socialtjänstlagen och hjälp familjerna att bryta hederstänkandet.
– Använd auktoriserade tolkar som tar avstånd från hederskulturen.
– Utbilda dem som möter barn och unga – och blunda inte för barnmisshandeln.
– Förbjud religiösa friskolor för barn under 16 år och slöja för flickor under 15.
– Undantaget i dagens skollag som fritar elever från undervisning på grund av religion eller tradition måste bort.
Om Sverige menar allvar med medborgarnas rätt att leva och verka under jämlika och jämställda villkor, måste vi se hur hederstänkandet skadar dem som drabbas.
Nyamko Sabuni (FP) är minister med makt att ändra dessa lagar. Hon har också sagt sig vilja bekämpa hedersförtrycket. Dags att gå från ord till handling!