Brunnsvik räddat
ABF Sollentuna går in och tar över verksamheten på Brunnsviks folkhögskola.
De uppsagda anställda - däribland cirka 10 kommunalare - erbjuds fortsatt anställning.
ABF Sollentuna går in i Brunnsviks folkhögskoleförening för att bredda medlemskapet och övertar den roll som LO haft.
Att valet föll på ABF Sollentuna beror till stora delar på det sätt som de vill utveckla utbildningsverksamheten samt att de vill fortsätta att driva kursgården, säger Enrico Barile, vd för Brunnsvik Förvaltning AB.
– Delar av den kursgårdspersonal som nu är under uppsägning kan erbjudas fortsatt anställning, säger LO:s kanslichef Kjell Ahlberg.
ABF Sollentuna tar över driften av den anrika skolan den 1 juli.
ABF Sollentuna driver redan i dag två folkhögskolor i Stockholmsområdet, vilket betyder att man redan har god erfarenhet av denna utbildningsform.
– Vi tror starkt på folkhögskoleidéen och vi ser stora möjligheter att utveckla och anpassa den till de behov som finns i samhället och på arbetsmarknaden i dag. Brunnsvik är en av Sveriges mest anrika folkhögskolor och det är en stor utmaning att få vara med och driva den vidare, säger Tommy Hindrikes, ombudsman på ABF Sollentuna.
Britta Leijon är ordförande i ABF Sollentuna.
– Vi jobbar aktivt med lokalsamhället, fackföreningsrörelsen och arbetsgivarorganisationer. Det är en stor verksamhet, som bör kunna fungera i Brunnsvik också, säger hon
– Min far har också varit lärare på Brunnsvik, berättar Britta. Men verksamheten kan naturligtvis inte bara bygga på nostalgi och historia. Vi ser också möjligheter, som hittills inte tagits tillvara på.
– ABF är ju bra, kommenterar Susanne Lazar, kulturaktiv på Kommunal Dalarna, jag blev verkligen lättad att folkbilningstanken fick vara kvar och det inte blev något privat spa av Brunnsvik.